KItajski tekstil ogroža proizvodnjo v Evropski uniji. Foto: epa
KItajski tekstil ogroža proizvodnjo v Evropski uniji. Foto: epa

Komisar za trgovino Peter Mandelson je pojasnil, da bo Bruselj do konca leta uvedel omejitve, če ne bo dogovora s Pekingom. Na konzultacijah se bodo dotaknili dveh kategorij tekstila - majic in lanene preje.

Evropska komisija je aprila sprožila preiskavo zaradi močnega povečanja uvoza tekstila iz Kitajske, ki je pokazala, da se je samo v prvih mesecih letos uvoz majic povečal skoraj za 200 odstotkov, medtem ko se je proizvodnja tekstilnih izdelkov v nekaterih članicah EU-ja močno zmanjšala, med drugim tudi v Sloveniji (za 8 odstotkov).

Slovenijo skrbijo drugi izdelki
Vodja sektorja za trgovinsko politiko na gospodarskem ministrstvu Metka Jeretina je dejala, da bi bila Slovenija bolj zainteresirana za uvedbo kvot na kitajske puloverje, hlače, bluze in spodnje perilo, plašče in nogavice, kot pa za majice in lanene preje, ki jo Slovenija niti ne proizvaja niti ne uvaža.

V skladu s protokolom ob vstopu Kitajske v WTO imajo druge članice pravico ponovno uvesti kvote na tekstil, vendar le do konca leta 2008. Zaradi kitajskega tekstila so ukrepe uvedle tudi ZDA. EU lahko uvede kvote 15 dni po začetku formalnih pogovorov, če Kitajska ne bo sprejela ukrepov za zmanjšanje izvoza.

Peking ne ve za načrte EU-ja
Kitajsko ministrstvo za trgovino je sporočilo, da Peking ni seznanjen z načrti EU-ja. Minuli teden je kitajski premier Ven Džjabao sicer napovedal, da bo Kitajska omejila nebrzdano rast izvoza tekstila in tekstilnih izdelkov.