EU meni, da bi več spoštovanja na področju človekovih pravic ugodno vplivale odpravo embarga. Foto: epa
EU meni, da bi več spoštovanja na področju človekovih pravic ugodno vplivale odpravo embarga. Foto: epa
Kitajski premier Ven Džabao (desno) posluša luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna.
Predstavnika EU-ja sta kitajske gostitelje opozorila na potrebo po znižanju izvoza tekstila. Foto: epa

Kitajski zunanji minister Li Džaošing je dejal, da ne vidi smiselne povezave med človekovimi pravicami in vprašanjem ukinitve embarga na uvoz orožja.

Pred tem je komisarka EU-ja za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner Kitajsko pozvala, naj stori več na področju spoštovanja človekovih pravic, v zameno pa bi EU odpravil omenjeni embargo. Še posebej je bila izpostavljena zahteva po izpustitvi političnih disidentov in ratifikaciji pakta ZN-a o civilnih in političnih pravicah. Komisarka sicer ni želela napovedati, kdaj bi EU lahko preklical prepoved prodaje orožja Kitajski, ki jo je uvedel po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Ferrero Waldnerjeva je priznala, da vprašanji spoštovanja človekovih pravic in odprave embarga sicer nista povezani, vendar pa bi zagotavljanje prvega olajšalo odpravo drugega. Kitajsko stran je še opomnila, da nedavno sprejetje protiodcepitvenega zakona, ki predvideva uporabo sile v primeru uradne razglasitve neodvisnosti Tajvana, ni prispevalo k izboljšanju razmer.

Odpravo embarga najbolj podpirajo članice, ki si obetajo izvoz orožja na Kitajsko, medtem ko ji javno mnenje v več članicah ni naklonjeno. Proti odpravi embarga sta tudi ZDA in Japonska, saj naj bi ogrožala varnost v Aziji.

EU: Kitajska naj omeji izvoz
Kot so na srečanju v Pekingu še dejali predstavniki Unije, pa bi morala Kitajska sama omejiti izvoz tekstila v EU in se s tem izogniti možnim ukrepom povezave.

"EU ne želi uvesti ukrepov, da bi zajezila uvoz kitajskega tekstila, temveč upa, da bo Kitajska sama omejila izvoz v Unijo," je povedala Ferrero Waldnerjeva in dodala, da v primeru skupne rešitve Unija ne bo sprožila posebnega mehanizma. Uvoz tekstila iz Kitajske se je v skladu z dogovorom med članicami WTO-ja po odpravi kvot januarja letos dvignil za 534 odstotkov.

Kdaj novi sporazum med stranema?
Ferrero Waldnerjeva je pred srečanjem napovedala, da bo treba zaradi vse tesnejšega političnega in gospodarskega sodelovanja med stranema odnose kmalu urediti z novim sporazumom, ki bi omogočal ustvarjanje vsestransko strateškega partnerstva. Evropska komisarka si bo prizadevala, da bi se pogajanja o novem dvostranskem sporazumu začela še letos.

Dvodnevnega srečanja ob 30-letnici vzpostavitve evropsko-kitajskih odnosov se udeležuje tudi luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, njuna gostitelja pa sta kitajski predsednik Ven Džabao in zunanji minister Li Džaošing.