Nekoč najmogočnejša zavarovalnica na svetu, AIG, bo v petek objavila podatke o poslovanju v drugem četrtletju. Ti naj bi pokazali, da so se razmere po petih burnih letih le umirile. Delnice so v sredo poskočile kar za 63 odstotkov. Foto: EPA
Nekoč najmogočnejša zavarovalnica na svetu, AIG, bo v petek objavila podatke o poslovanju v drugem četrtletju. Ti naj bi pokazali, da so se razmere po petih burnih letih le umirile. Delnice so v sredo poskočile kar za 63 odstotkov. Foto: EPA
ECB
Evropska centralna banka je obresti pustila pri enem odstotku. Foto: EPA

Promet je bil zaradi odločitve A-banke, da po zgledu NLB-ja unovči delnice Mercatorja in Pivovarne Laško, spet izjemen (presegel je 28 milijonov evrov), brez teh svežnjev pa bolj nizek. Izjema je spet Krka, ki je ob 1,62 milijona evrov prometa pridobila tri četrtine odstotka in bila na konca vredna 72 evrov. Spremembe enotnih tečajev v prvi kotaciji so bile sicer minimalne. Krka je še največ pridobila, medtem ko se je med elitno osmerico najbolj, za 0,4 odstotka, pocenila Luka.

Tečaji najprometnejših delnic:

MERCATOR

-0,11%

166,97

PIV. LAŠKO

+0,96%

32,62

KRKA

+0,71%

71,95

PETROL

+0,58%

302,37

NOVA KBM

+0,42%

11,89

AERODROM

+0,53%

30,26


Tokio na 10-mesečnem vrhu
Novica, da bodo v ZDA z vladnimi spodbudami potrošnikom še naprej oživljali avtomobilski trg, je na borzi v Tokiu danes sprožila rast delnic avtomobilskih podjetij. Trg se je pozitivno odzval tudi na rast cen bank, ki so dosegle nov 10-mesečni vrh. To velja tudi za indeks Nikkei, ki je trgovanje sklenil z 1,3-odstotnim pribitkom, pa čeprav je proizvajalec fotoaparatov Nikon opozoril, da bo izguba iz poslovanja letos dvakrat višja od prvih ocen. Delnice so izgubile desetino vrednosti.

Nasdaq spet pod 2.000 točkami
Japonskih borznikov očitno ni preveč zmotilo sredino negativno trgovanje v New Yorku, ki je bilo v znamenju slabših novic iz storitvenega in zasebnega sektorja, ki so vlagatelje opomnile, da je recesija še vedno tu. Hkrati je multinacionalno podjetje Procter & Gamble objavilo padec četrtletnega dobička, kar je delnice potisnilo skoraj tri odstotke nižje. Dow Jones (9.280 točk) se je znižal za 0,4 odstotka, Nasdaq pa za skoraj odstotek.

Rekorden promet z delnicami Citigroupa
V sredo so na Wall Streetu blestele le finančne delnice. Zanimivo je, da je bil z delnicami Citigroup opravljen rekorden promet s kako delnico, saj je lastnika zamenjalo 347 milijonov delnic te banke. Po sredinem zelo blagem popravku je bilo četrtkovo dopoldne v Evropi spet pozitivno. Evropska centralna banka in Bank of England sta obrestni meri pričakovano pustili nespremenjeni, Britanci pa so presenetili z odločitvijo, da s kvantitativnimi metodami še povečajo likvidnost bančnega sistema. Wall Street je po objavi podatka, da je število prosilcev za denarno pomoč v času brezposelnosti v zadnjem tednu precej padlo, četrtkovo trgovanje začel pozitivno, toda po pol ure sta bila tako Dow Jones kot Nasdaq že "pod gladino".