Analitiki so pričakovali, da si bodo banke od ECB-ja izposodile vsaj 100 milijard evrov, kar se ni zgodilo. Foto: EPA
Analitiki so pričakovali, da si bodo banke od ECB-ja izposodile vsaj 100 milijard evrov, kar se ni zgodilo. Foto: EPA
ECD bankam ponudil poceni posojila

Današnja avkcija je eden izmed ukrepov ECB-ja v boju zoper deflacijo in korak k spodbuditvi gospodarske rasti v državah evrskega območja. Ciljno usmerjena dolgoročna operacija refinanciranja ECB-ja se imenuje TLTRO (Targeted Longer-term Refinancing Operations), 255 zainteresiranih bank pa si je tokrat izposodilo 82,6 milijarde evrov, kar je manj od pričakovanj analitikov.

Analitiki so sicer predvidevali, da si bodo banke pod ugodnimi pogoji od osrednje finančne institucije v evrskem območju izposodile vsaj 100 milijard evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pred objavo rezultatov obremenitvenih testov
"Banke še vedno niso v stanju, da bi posojale," je današnji izid komentiral finančni analitik Primož Cencelj. Tudi čas pred objavo rezultatov obremenitvenih testov in analize kakovosti bank ni najbolj hvaležen, je dodal.

Evropska bančna agencija namreč letos opravlja obremenitvene teste in pregled kakovosti aktive 120 bank v evrskem območju. Rezultati naj bi bili znani 17. oktobra. "Številne evropske banke so v zadnjih mesecih izvajale korake za krepitev kapitalske ustreznosti, posledično pa verjetno pred oktobrsko objavo rezultatov stresnih testov nimajo želje povečevati bilanc," je dejal finančni analitik Matej Šimnic.

Po njegovem mnenju bo precej bolj odločilna decembrska ponudba likvidnosti. "Ta bo bistveno bolje pokazala, kakšne načrte imajo banke s kreditiranjem v prihodnjem letu oziroma ali bodo načrti ECB-ja obrodili sadove," je ocenil.

Za slovenske banke 76 milijonov
Pred časom je večina bank v Sloveniji odgovarjala, da pogoje sodelovanja "še preučuje", le ruska Sberbank je napovedala sodelovanje v eni izmed letošnjih avkcij. V Abanki vprašanja o tem danes "niso želeli komentirati". Po poročanju TV Slovenija so si slovenske banke izposodile 76 milijonov evrov.

Naslednja možnost 11. decembra
Naslednja takšna avkcija bo 11. decembra. Za tisto in za današnjo velja, da si banke in bančne skupine iz evrskega območja lahko izposodijo sredstva do višine sedmih odstotkov njihovega obsega posojil nefinančnim družbam v območju, izključujoč stanovanjska posojila, na dan 30. april 2013.

Banke iz evrskega območja bi si lahko letos izposodile do 400 milijard evrov. Posojila iz današnje avkcije bodo sicer zapadla septembra 2018. Če banka pogojev glede višine novega kreditiranja podjetij ne bo izpolnjevala, bo morala sredstva po dveh letih vrniti.

Več kreditiranja, več izposojanja
Prihodnjih šest avkcij se bo zvrstilo od marca 2015 do junija 2016. Več kot bodo banke kreditirale, več denarja si bodo lahko izposodile, s tem, da bodo v naslednjih avkcijah veljali drugačni pogoji kot v obeh letošnjih.

ECD bankam ponudil poceni posojila