V Pivovarni Laško so bili z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela 17. januarja, seznanjeni danes. Foto: MMC RTV SLO
V Pivovarni Laško so bili z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela 17. januarja, seznanjeni danes. Foto: MMC RTV SLO

Firma Del, nekdanji Talis, je soglasje za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža Dela pridobila od ministrstva za kulturo 20. septembra lani. Na ta način bi Pivovarna Laško prenesla delnice Dela na Firmo Del.

Na odločitev vlade so se Laščani že odzvali. Soglasja za prenos delnic sicer še niso izkoristili, kljub temu pa menijo, da vlada z odločitvijo krši zakonodajo. Zaradi nezakonitega in napačnega tolmačenja zakona o medijih Firma Del tako že napoveduje tožbo.

Po njihovem mnenju bi namreč vlada odločbo lahko razveljavila le v primeru, da bi šlo za kršitev materialnega predpisa, kar pa naj se ne bi zgodilo.

Kršen naj bi bil 58. člen zakona o medijih
Vlada je prenos Dela sicer razveljavila na predlog anonimnega predlagatelja. Odločba je, kot navaja predlog, nezakonita, saj je družba Delo izdajatelj dnevnikov Delo in Slovenske novice, 58. člen zakona o mediijh pa določa, da se soglasije zavrne tisti osebi, ki bi s pridobitvijo deleža sama ali pa skupno po povezanih osebah imela prevladujoč položaj na trgu, tako da bi število izvodov njenih dnevnikov preseglo 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošno-informativnih tiskanih dnevnikov v Sloveniji, ki izhajajo najmanj trikrat tedensko.