Fitch je v sredo znižal bonitetno oceno Slovenije, v četrtek pa še ocene sedmih bank. Foto: BoBo
Fitch je v sredo znižal bonitetno oceno Slovenije, v četrtek pa še ocene sedmih bank. Foto: BoBo
Franc Križanič
Znižanje bonitetne ocene Slovenije s strani bonitetne hiše Fitch "ni presenečenje", so sporočili z ministrstva za finance. Foto: Reuters
Fitch znižal bonitetno oceno bankam
Jašovič o nižji oceni Fitcha

Nižje bonitetne ocene so si prislužile Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka Vipa, Gorenjska banka, Banka Celje, Probanka in Banka Koper.

Razlog tudi politična nestabilnost
Med razlogi za znižanje bonitetnih ocen v Fitchu izpostavljajo znižanje bonitetne ocene Slovenije, politično nestabilnost v državi, pri NLB-ju in NKBM-u pa na primer tudi zamude pri dokapitalizaciji.

Težavo po mnenju Fitcha predstavlja tudi velik delež slabih posojil, ki je konec prvega letošnjega polletja znašal 14,8 odstotka. Banke imajo ob tem oblikovanih le malo rezervacij. Fitch meni, da bi bančni sektor potreboval 3,1 milijarde evrov svežega kapitala, od tega 2,5 milijarde evrov domače banke. Izključen pa ni niti pesimistični scenarij, po katerem bi bančni sektor potreboval pet milijard, slovenske banke pa okoli štiri milijarde evrov svežega denarja.

Položaj bank se bo še zaostroval
Bonitetna hiša ob tem še opozarja, da se bo položaj bank zaostroval zaradi zahtevnega poslovnega okolja, kakovost njihove aktive pa se bo zmanjševala. Gospodarska rast se umirja - po oceni Fitcha bo letos 1,5-odstotna, prihodnje leto pa dvoodstotna. Dobičke bank bodo še naprej klestili stroški odpisov slabih posojil.

Ob tem Fitch opaža, da slovenske oblasti niso naklonjene močni tuji participaciji v bančnem sektorju. Vlada ob tem tudi ne načrtuje kapitalske podpore bankam v zasebni lasti, v državnih pa z njo zamuja. Če Slovenija bankam v pravem času ne bo zagotovila primerne podpore, bi se lahko bonitetne ocene bank še znižale.

Jašovič: Obrestne mere ne bodo (takoj) višje
Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Božo Jašovič meni, da je razlog za znižanje bonitetne ocene NLB-ja verjetno tudi slabo stanje v lokalnem okolju. Še vedno je intenzivna rast slabih posojil, s katerimi se bomo morali v naslednjem obdobju ukvarjati, je dejal.

Na vprašanje, ali lahko zdaj komitenti pričakujejo zvišanje obrestnih mer za posojila, je Jašovič odgovoril, da imamo v Sloveniji že zdaj nekaj višje obrestne mere kot drugod v območju evra. "Znižanje ocene se verjetno ne bo takoj prelilo v višje obrestne mere, a če se bodo obrestne marže pri bankah, ki so med najnižjimi v Evropi, začele zniževati, bomo banke prisiljene to prenašati naprej na komitente," je še povedal.

Druga nižja ocena Slovenije v enem tednu
Fitch je v sredo najprej znižal kreditno oceno Slovenije, in sicer za eno stopnjo na AA- zaradi zaskrbljenosti nad stanjem slovenskih bank in nezmožnosti države za izvajanje reform za stabilizacijo javnih financ.

Ministrstvo za finance: Nižja ocena ni presenečenje
Znižanje bonitetne ocene Slovenije za vlado sicer "ni presenečenje", saj so, kot pravijo, v preteklih mesecih in tednih jasno opozarjali "na posledice nesprejetja pokojninske in drugih strukturnih reform". "Vlada kljub izglasovani nezaupnici nemoteno nadaljuje z oblikovanjem nabora možnih ukrepov, ki bi jih, kljub omejenim pristojnostim, lahko predložila v obravnavo DZ, da bi nadaljnja konsolidacija javnih financ potekala nemoteno," so pojasnili na ministrstvu za finance in dodali: "Kljub vsemu menimo, da je tudi agencija Fitch pri svoji oceni preveč previdna in ne upošteva vseh doslej izvedenih ukrepov vlade."

V petek oceno prvi znižal Moody's
Fitch je že druga bonitetna agencija, ki je v tednu dni znižala kreditno oceno Slovenije - Moody's je kreditno oceno naše države znižala za eno stopnjo v petek. Slovenija je tako padla s tretje najvišje, Aa2, na Aa3. Aa2 so nam prisodili leta 2006, rahlo zvišanje je sledilo še leta 2009, ko so oznako "stabilno" spremenili v "pozitivno". Zdaj je spet na ravni izpred petih let. Prav tako so sporočili, da se lahko ocena zniža še bolj.

Fitch znižal bonitetno oceno bankam
Jašovič o nižji oceni Fitcha