Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Lahko vam potrdim, da namerava država prevzeti vseh 100 odstotkov kapitala EDF-ja," je dejala Borne v prvem govoru v parlamentu po vnovičnem imenovanju na mesto premierke. Kot je pojasnila Borne, bo podržavljenje družbi EDF dovoljevalo, da bo kar najhitreje uresničila ambiciozne in nujne načrte, povezane s prihodnjo energetsko oskrbo v državi.

Francija ima sicer že v lasti 84 odstotkov EDF-ja, medtem ko je 15 odstotkov delnic v rokah institucionalnih investitorjev in malih delničarjev, zaposleni pa imajo v lasti odstotek podjetja. 15 odstotkov družbe je država prek borze privatizirala jeseni 2005, s čimer je želela zagotoviti dodaten kapital za investicije.

Energetska kriza, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, je močno prizadela energetska podjetja, kot je EDF, ki poslujejo po od države reguliranih cenah.

Francoska vlada je EDF, ki se že tako spoprijema z veliko finančno luknjo, naložila še dodaten pritisk s tem, ko je napovedala, da si prizadeva za zamenjavo njegovih dotrajanih jedrskih reaktorjev. EDF ima v Franciji v lasti 45 jedrskih reaktorjev, številni od njih pa so na koncu svoje 40-letne življenjske dobe.

"Energetski prehod poteka prek jedrske energije," je dejala Borne, s čimer je ponovila stališče francoskega predsednika Emanuela Macrona z začetka leta.

Jedrski reaktorji sicer še vedno predstavljajo veliko večino francoske električne proizvodnje.