Francoske oblasti želijo iz Pariza narediti novo evropsko finančno središče. Toga delovnopravna zakonodaja ter visoki davki ta cilj postavljajo pod vprašaj. Foto: Reuters
Francoske oblasti želijo iz Pariza narediti novo evropsko finančno središče. Toga delovnopravna zakonodaja ter visoki davki ta cilj postavljajo pod vprašaj. Foto: Reuters

Francoska vlada tako načrtuje nižji davek na dobiček podjetij, ki bi se s 33 zmanjšal na 28 odstotkov, podaljšali pa bi tudi davčne ugodnosti za tuje delavce, in sicer s pet na osem let.

Tujim finančnim podjetjem poleg tega želijo zmanjšati breme birokracije vzpostavljanja poslovanja v Franciji, zato v ta namen načrtujejo vzpostavitev enotne vstopne točke. Francija je po Vallsovih besedah ob tem pripravljena zagotoviti tudi šolanje otrok tujih delavcev v njihovem maternem jeziku.

Nemci v tekmi proti dnu ne nameravajo sodelovati
Odločitvi francoske vlade je botroval odhod Britancev iz EU-ja, kar pod vprašaj postavlja tudi prihodnost Londona kot evropskega finančnega središča. Francoske oblasti so se hitro zganile, da bi Francijo oziroma Pariz naredile čim bolj privlačen za finančne vlagatelje.

Po besedah francoskega premierja želi vlada izboljšati davčni in pravni okvir, s čimer bi privabila še več podjetij in Pariz naredila za finančno prestolnico. A to bitko prav tako bijejo otoške oblasti, ki so že napovedale znižanje davka na dobiček podjetij.

Po drugi strani je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble izrazil nasprotovanje tekmovanju o zniževanju davkov. "Nobenega namena nimamo začeti tekme o zniževanju davkov," je zatrdil Schäuble, ki pretresov za nemško gospodarstvo ne pričakuje.

Tekma za dobro plačane birokrate
Bloomberg ob tem poroča, da se je med nekaterimi članicami začela še tekma, katera bo gostila sedež nekaterih evropski finančnih institucij, saj se bodo morale izseliti iz Velike Britanije. Milanski župan Giuseppe Sala se je danes že sestal s predsednikom upravnega odbora Evropskega bančnega organa (EBA) Andreo Enrio, Milano pa bo želel prodati kot novi sedež tudi Evropski agenciji za zdravila (EMA), ki jo vodi Italijan Guido Rasi.

A v tej tekmi se mora Italija spoprijeti še z Nemčijo, Avstrijo, Francijo in Španijo, ki si vse prizadevajo, da bi evropske institucije in njihove dobro plačane uradnike pripeljale v svoja mesta, poleg tega pa je Italija ravno v vrtincu reševanja svojih do grla zadolženih bank.