Bill Gates je  najbogatejši človek na svetu. Foto: EPA
Bill Gates je najbogatejši človek na svetu. Foto: EPA

Steva Ballmerja je nadomestil Američan indijskega rodu Satya Nadella, ki je doslej vodil oddelek za poslovne storitve in storitve v oblaku. V podjetju dela že 22 let in je za Gatesom in Ballmerjem šele tretji izvršni direktor podjetja v njegovi 39-letni zgodovini. Ballmer, ki je bil za izvršnega direktorja imenovan leta 2000, je že avgusta lani napovedal svojo upokojitev.

Gates bo v podjetju še vedno dejaven, in sicer v vlogi tehnološkega svetovalca, še vedno pa ostaja tudi član upravnega odbora. Predsedovanje upravnemu odboru bo prevzel John Thompson.

Microsoft se spopada z zahtevnim prehodom s področja namiznih in osebnih računalnikov na področje tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. "V tem prelomnem času za Microsoft ni boljšega človeka, kot je Satya Nadella," je ob tem zapisal Gates.

Nadella je v videonagovoru po imenovanju dejal, da se bo osredotočil na odstranjevanje vseh ovir, ki bi lahko stopile na pot inovacijam v podjetju.

Kdo se je omenjal kot morebitni naslednik Ballmerja?
Med imeni, ki so se pojavljala za morebitnega Ballmerjevega naslednika, sta bila tudi Stephen Elop, ki se bo v Microsoft vrnil po koncu Nokijinega poslovanja, in Tony Bates, nekdanji vodja Skypa, ki zdaj vodi Microsoftov poslovni razvoj. Po nekaterih poročanjih je sicer kar nekaj mesecev za favorita veljal izvršni direktor avtomobilskega velikana Ford Motor Alan Mulally, ki pa je potem januarja zatrdil, da ostaja v Fordu.