V Genu Energiji si želijo večinskega deleža v spodnjesavskih elektrarnah. Foto: MMC RTV SLO
V Genu Energiji si želijo večinskega deleža v spodnjesavskih elektrarnah. Foto: MMC RTV SLO

V holdingu (HSE) podrobnosti posla, ki bo sklenjen najpozneje konec septembra, ne morejo razkrivati. "Lahko pa povemo, da bo v kratkem podpisano pismo o nameri med HSE-jem in Genom energijo in da je že v pripravi tudi osnutek kupo-prodajne pogodbe," so še poudarili.

Direktor Gena energije Martin Novšak pa pričakuje, da se bo posel sklenil v juniju, realiziral pa jeseni. O kolikšnem deležu se pogovarjajo, ni želel natančno pojasniti, dejal je le, da si želijo večinskega deleža.

Gen energija ima v lasti 12,6-odstotni delež družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi, Termoelektrarna Brestanica, ki sodi pod okrilje Gena energije, pa 2,8 odstotka. Iz tega gre sklepati, da se pogovarjajo o pridobitvi 35,6-odstotnega deleža, kolikor manjka do večinskega.

Trenutno še poteka cenitev deleža. HSE ima v spodnjesavskih elektrarnah 51-odstotni delež, medtem ko imata družbi iz skupine HSE, Dravske elektrarne Maribor in Soške elektrarne Nova Gorica, v njej še po 30,8- oz. 2,8-odstotni delež. Kolikšen delež bo HSE pripravljen prodati, niso razkrili.