Trasi, po katerih naj bi potekala Nabucco (projekt podpira EU) in Južni tok. Foto: MMC RTV SLO
Trasi, po katerih naj bi potekala Nabucco (projekt podpira EU) in Južni tok. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, so na sestanku obravnavali vse člene sporazuma, razen treh - sedež skupnega podjetja, dokončno lastniško razmerje in morebitne spremembe višine davkov med trajanjem sporazuma. Prav zadnjo točko, ki je sicer v domeni obeh ministrstev za finance, so člani ruske delegacije še posebej izpostavili.

Minister za finance France Križanič je po seji vlade pojasnil, da so z Rusi do zdaj intenzivno usklajevali davčno vprašanje in našli rešitev, ki bo podobna kot na Madžarskem. Investitor se namreč zaradi slabih izkušenj boji, da bi se naknadno povečala davčna obremenitev. Ker ruska stran za dogovor o teh vprašanjih ni imela mandata, bosta vprašanje v neposrednem pogovoru rešila predsednika obeh vlad, Vladimir Putin in Borut Pahor, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih nekaj tednih.

Na sestanku na ministrstvu, kjer je rusko delegacijo vodil namestnik ruskega ministra za energetiko Anatolij B. Janovski, so sodelovali tudi predstavniki ruskega Gazproma ter Geoplina in Geoplina plinovodi.