Petrolove delnice so se letos pocenile že za 18 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Petrolove delnice so se letos pocenile že za 18 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Evro
Vrednost evra je bila ob 14. uri 1,225 dolarja, cena lahke nafte pa se je v prvi polovici četrtkovega trgovanja gibala nad 73 dolarji. Foto: EPA

Enotni tečaj Petrola se je ob 93 tisoč evrih prometa znižal za več kot odstotek, zadnji posel pa je bil sklenjen pri 263 evrih. To je 18 odstotkov manj od Petrolove vrednosti na začetku leta. S Krkinimi delnicami je bilo za 884 tisoč evrov prometa, cena pa je dosegla tudi 67,5 evra. Še večja rast je uspela Telekomu, Gorenju in Luki, saj so se njihovi tečaji povzpeli za več kot odstotek. Telekomu je na koncu le pet centov zmanjkalo do meje 100 evrov. Mercatorjeve delnice so bile s 337 tisoč evri po prometu takoj za Krko, njihova cena je bila na koncu 149 evrov. Indeks SBI TOP (879 točk) se je zvišal za 0,06 odstotka.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA+0,56 % 66,78 EUR
MERCATOR-0,16 %152,85
PETROL-1,26 % 266,86
NOVA KBM+0,35 %11,53
TELEKOM+1,20 % 99,72
GORENJE+1,37 %12,58
LUKA KOPER+1,31 %18,62
INTEREUROPA+0,55 %3,65

Nepremičninski trg v ZDA se pobira
Potem ko se je na razvitih trgih nekaj dni dogajal spopad bikov in medvedov, je bik, simbol borznega optimizma, v sredo povsem zagospodaril. Dan po veliki razprodaji se je pobral zlasti energetski sektor, ki je indeks Dow Jones (10.249 točk) pomagal potisniti zajetna 2,3 odstotka višje. Tudi tehnološke delnice so se vidno dražile, saj so IBM, Intel in United Technologies porasli za več kot dva odstotka. Makroekonomske novice so bile spodbudne. Prodaja že zgrajenih stanovanj je aprila porasla za šest odstotkov, kar je nad pričakovanji. Istočasno sta General Motors in Ford pozitivno presenetila z majsko prodajo avtomobilov. GM jo je povečal celo za 32 odstotkov. Skratka, vsak dan prihajajo sveži dokazi, da ameriško gospodarstvo lepo okreva.

Tokio pridobil več kot tri odstotke
Analitiki vseeno menijo, da utegnemo vse poletje opazovati veliko nihanje delniških indeksov in skoke v eno in drugo smer. Tudi v Evropi se je pozornost od dolžniške krize preusmerila k dobrim ameriškim konjunkturnim podatkom, tako da je indeks FTSEurofirst 300 (1.003 točk) tretjič zapored porasel. V Španiji je stopnja brezposelnosti sicer ostala najvišja v evroobmočju, toda maja je padla z najvišjo stopnjo v zadnjih petih letih. V četrtek dopoldne so evropske borze sledile azijskim (tokijski Nikkei se je zvišal za več kot tri odstotke) in močno potegnile navzgor (indeksi so porasli tudi za dva odstotka), zlasti pa so se dražile delnice bančnih, avtomobilskih in naftnih podjetij.

Hedge skladi špekulirajo z BP-jem
Potem ko so se delnice BP-ja zaradi ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu v torek pocenile za 15 odstotkov in negativno vplivale na celoten naftni sektor, so se na borzi v Londonu danes podražile za štiri odstotke. Spomnimo, da je njihova cena od aprila padla kar za 36 odstotkov, s čimer se je tržna kapitalizacija znižala za več kot 44 milijard funtov, tako da je največje britansko podjetje po tržni kapitalizaciji postalo HSBC. Po tako močnem padcu BP-jevih delnic so se nekateri špekulativni kupci, tudi hedge skladi, zdaj opogumili. Nekateri omenjajo tudi možnost, da bo BP prevzemna tarča, saj je kazalec P/E (razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico) padel le na 6,1.