Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Slovenske železnice z novo vodjo

Kot je znano, se je strokovna razpisna komisija med petnajstimi prijavljenimi nazadnje odločala med štirimi kandidati, najbolj pa jih je prepričal Brankovič. Svoj štiriletni mandat bo kot deseti direktor železnic nastopil 1. oktobra.

Brankovič, sicer univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, je ob tem povedal, da prevzem krmila družbe predstavlja veliko zavezo, trudil pa se bo, da bi upravičil zaupanje. Strateški načrt železnic naj bi pripravil, ko bo zasedel "vroči stol" in pregledal poslovanje. Na pomoč sicer računa od vseh, ki družbi lahko pomagajo.

Na novinarsko vprašanje, ali bo zdržal ves mandat na položaju - to je doslej namreč uspelo le Marjanu Rekarju -, je Brankovič dejal, da tega ne ve, vendar pa se na razpis ne bi prijavil, če ne bi računal na to.

Godec: Stanje je kritično
Prvi nadzornik Andrej Godec pa je ob tem povedal, da novega direktorja čaka težko delo, saj tudi dediščina, ki jo prevzema, ni najboljša. Stanje je kritično, je dejal Godec, saj naj bi sistem do konca leta po ocenah pridelal okoli 30 milijonov evrov izgube.

Minister za promet Patrick Vlačič pa je ob imenovanju dejal, da novega generalnega direktorja sicer ne pozna, je pa pred njim gotovo velik izziv. Od njega pričakuje, da bo nastopal čvrsto in odgovorno in imel vizijo.

Poleg tega ministrstvo za promet železniško infrastrukturo sicer vidi kot prednostno nalogo. To dokazjemo tudi s tem, da bomo konec prihodnjega leta začeli graditi drugi tir med Koprom in Divačo, je povedal minister.

Slovenske železnice z novo vodjo