Minister Gaspari je novosti predstavil na tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Minister Gaspari je novosti predstavil na tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Kad
V načrtu je preoblikovanje Kada in Soda. Foto: MMC RTV SLO
Bruci
Novosti so napovedane tudi v sistemu študentskega dela. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenci
Novosti v pokojninskem sistemu že burijo duhove. Foto: MMC RTV SLO
Strukturne reforme, ki naj bi Slovenijo pripeljale iz krize

Gradivo strukturne prilagoditve v letih 2010 in 2011 je v četrtek na seji sprejela vlada, ob obravnavi v državnem zboru pa bo spremljalo predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti.

Gaspari je pri tem izpostavil predvsem področja delovanja javnih ustanov, konkurenčnosti, okolijske politike, socialne politike in zdravstvenega varstva.

1. Prevetritev javnih ustanov
Da bi zagotovili boljše upravljanje državnega premoženja, namerava vlada ustanoviti javno agencijo za upravljanje podjetji v državni lasti ter preoblikovati Kad in Sod. Poleg tega je predvidena ustanovitev javnega sklada za ravnanje z nepremičnim premoženjem države in preoblikovanje Darsa, tako da bi v okviru javno-zasebnega partnerstva lahko večji del obveznosti države prenesli v zasebno last.

Z namenom povečanja učinkovitosti in preglednosti dela obstoječih treh nadzornikov finančnih ustanov je vlada pristopila k projektu njihovega združevanja. Dokončne odločitve še ni, vlada jo bo sprejela na osnovi priporočil Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Podobno združevanje je predvideno tudi pri nadzornih agencijah na področju telekomunikacijskih, energetskih in prometnih omrežij.

Urad za varstvo konkurence naj bi se do septembra 2010 preoblikoval v popolnoma neodvisno agencijo, po Gasparijevih besedah pa bi ji morda pridružili tudi urad za varstvo potrošnikov, ki zdaj deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo. Prihodnje leto bo začela delovati tudi Agencija za javno naročanje.

Na področju energetike namerava vlada izvesti celovito reorganizacijo lastništva elektroenergetske infrastrukture, tako da bi najprej razdelili vsako od petih distribucijskih podjetij na dve družbi, in sicer družbo za omrežne dejavnosti in družbo za tržne dejavnosti, zatem pa bi omrežna podjetja skupaj s sistemskim operaterjem distribucijskega omrežja, družbo Sodo, združili v enovito družbo.

2. Za večjo konkurenčnost ...
Na področju spodbujanja konkurenčnosti gospodarstva imamo v Sloveniji veliko razvojnih ustanov, a med njimi je po Gasparijevih besedah treba doseči sinergije. Pozval je tudi k oplemenitenju potenciala, ki ga je v vseh teh ustanovah skupaj za približno milijardo evrov.

Vlada namerava zagotoviti povečanje učinkovitosti in preglednosti trga dela, in sicer s spremembami politike štipendiranja in okrepitvijo pomena študentskega dela, za katerega naj ne bi bilo nobene potrebe, da je obdavčeno drugače kot druga dela. Denarna nadomestila za primer brezposelnosti bodo po predlogu dostopna tudi zaposlenim za določen čas.

3. Novosti za zaščito okolja
Za bolj učinkovito okolijsko politiko so potrebne strukturne prilagoditve na področju prometne in energetske infrastrukture. V ta namen vlada pripravlja poseben zakon o umeščanju prometne, energetske in vodne infrastrukture v prostor, Gaspari pa je napovedal tudi razvoj železniške infrastrukture in storitev.

Da bi izboljšali energetsko učinkovitost, so po oceni vlade potrebne spodbude za razvojne naložbe v energetsko učinkovitost in v obnovljive vire energije, z namenom prilagoditve podnebnim spremembam pa bo vlada pripravila predlog zakona o podnebnih spremembah in nacionalno strategijo za blaženje ter prilagajanje podnebnim spremembam.

4. Z letom 2015 nov pokojninski sistem
Načrtovane spremembe pokojninskega sistema je prejšnji teden že predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Gaspari je danes povedal, da naj bi bila modernizacija veljavnega sistema uvedena z letom 2011, vzpostavitev novega pokojninskega sistema pa je predvidena leta 2015.

Napovedal je še spremembe sistema denarnih prejemkov za materialno ogrožene, ureditev sistema pravic iz javnih sredstev, strukturne spremembe sistema dolgotrajne oskrbe ter spremembe v sistemu zdravstvene dejavnosti in zavarovanja.

Strukturne reforme, ki naj bi Slovenijo pripeljale iz krize