Obveznice tveganih držav so danes spet padle, njihova donosnost pa posledično narasla. Foto: EPA
Obveznice tveganih držav so danes spet padle, njihova donosnost pa posledično narasla. Foto: EPA
Bundesbanka ugotavlja, da nobeni državi evrskega območja ne bi koristilo, če bi uvedla drugo valuto. Foto: Reuters

Dve španski pokrajini sta v zadnjih dneh vlado v Madridu zaprosili za pomoč: Valencia in Murcia, za takšen korak pa naj bi se kmalu odločilo še šest pokrajin. Evropa je Španiji obljubila 100 milijard evrov za dokapitalizacijo bank, toda utegne se zgoditi, da bo treba reševati celotno državo, ne le bančnega sektorja. Donos španske desetletne obveznice je dosegel 7,596 odstotka, evro je prvič po več kot dveh letih zdrsnil pod 1,22 dolarja, v primerjavi z japonskim jenom pa dosegel skoraj 12-letno dno.

Finančne krivulje na Valu 202:

Suša močno prizadela ZDA in prinesla visoke rekordne cene pšenice, koruze in soje. Koruza je v zadnjih petih tednih porasla kar za 60 odstotkov.

IMF ne bo več posojal Grčiji
Po mesecu zatišja je torej dolžniška kriza spet "udarila" z vso močjo. Evropsko valuto so obremenile tudi špekulacije, da utegne biti v podobni godlji, kot je Španija, kmalu še Italija in da bo Grčija zapustila evrsko območje. Nemški Der Spiegel je zapisal, da Mednarodni denarni sklad ne bo sodeloval v nobeni dodatni finančni pomoči Atenam. Kako brezupen je položaj v Grčiji, dokazujejo besede premierja Antonisa Samarasa, da je Grčija v tako veliki depresiji, kot so jo ZDA preživljale v 30. letih prejšnjega stoletja.

Padec tveganih naložb, zlasti nafte
Vse tvegane naložbe so v ponedeljek zanihale občutno navzdol. Frankfurtski DAX30 (6.423 točk) je padel za dobre tri odstotke. Dow Jones (12.670 točk) je teden začel z izgubo več kot 200 točk. Cena nafte vrste brent, ki je bila v četrtek že nad 108 dolarji, se je znižala za več kot tri odstotke in zdrsnila do 102,415 dolarja. Zlato se je spustilo pod 1.570 dolarjev, na srečo pa so z zgodovinsko visokih ravni zdrsnile tudi cene koruze in soje. Varno zatočišče so še naprej obveznice izbranih držav. Donos desetletne ameriške obveznice je na rekordno nizkih 1,42 odstotka. Na Ljubljanski borzi so se podražile Lukine in Gorenjeve delnice, preostali "blue-čipi" pa so ostali na petkovih ravneh.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+4,05 %

7,70 EUR

GORENJE

+1,73 %

4,70

NOVA KBM

+0,07 %

1,50

TELEKOM

+0,02 %

62,01

KRKA

+0,02 %

41,70

PETROL

+0,00 %

170,00

TRIGLAV

+0,00 %

12,00

MERCATOR

+0,00 %

123,00



Nikomur ne bi koristilo slovo od evra

V nemški Bundesbanki so v mesečnem poročilu posvarili, da bo zahtevno in zelo negotovo poslovno okolje vplivalo na gospodarsko rast v drugem četrtletju. Nemčija je bila do zdaj precej odporna proti dolžniški krizi in je evrskemu območju pomagala, da se je v prvem letošnjem četrtletju izognilo recesiji. Toda napovedi niso najboljše. Bundesbanka opozarja, da so podjetja junija znižala svoja poslovna pričakovanja, indeks Ifo pa je zdrsnil najnižje v zadnjih dveh letih. Rast nemškega BDP-ja bo v drugem četrtletju nižja kot v prvem, a še vedno pozitivna, kar je posledica ugodnih gibanj v gradbenem in storitvenem sektorju ter rasti izvoza. Bundesbanka še ugotavlja, da nobeni državi evrskega območja ne bi koristilo, če bi uvedla drugo valuto.