Grki so nezadovoljni zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov. Foto: Reuters
Grki so nezadovoljni zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov. Foto: Reuters

"Časa zmanjkuje," je, potem ko grški politiki niso dosegli konsenza, opozoril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Rehn in dodal, da pričakuje nadaljevanje iskanja konsenza. "Za okrevanje grškega gospodarstva je nujno, da vse grške stranke, tudi opozicijske, razvijejo konstruktiven odnos ter podprejo program EU-IMF-a in njegovo izvajanje. Velikanski izziv je test za grško družbo kot celoto in zato zahteva prispevanje vseh strank in državljanov," se je odzval na neuspešen sestanek predstavnikov grških političnih strank.

Atene morajo varčevalni načrt sprejeti v zameno za 110 milijard evrov vreden rešilni sveženj Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Vlada se je za iskanje konsenza odločila po grožnji EU-ja, da brez političnega soglasja o ukrepih za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ Grčija ne bo dobila naslednje tranše posojila; 12 milijard evrov bi morala prejeti 29. junija, a bi IMF lahko zaustavil izplačila zaradi pravila, da sredstev ne more nameniti državi, ki ne more zagotoviti poplačila obveznosti v prihodnjih 12 mesecih.

"Nekateri svoje mesto postavili pred Grčijo"
Štiriurni sestanek med Papandreujem, njegovim finančnim in zunanjim ministrom ter voditelji štirih opozicijskih strank se je končal brez potrebnega dogovora, kljub temu pa Papandreu po njenih besedah ni omenjal možnosti predčasnih volitev. "Žal so nekateri svoje mesto postavili pred Grčijo," je po koncu sestanka dejal prvi mož desničarske stranke Laos George Karatzaferis. Vodja komunistične stranke Aleka Papariga je povedala, da njena stranka "ni dosegla sporazuma" glede izpostavljenih tem. Vodja konservativcev Antonis Samaras je varčevalni načrt zavrnil, češ da bi "povsem skrčil grško gospodarstvo in uničil grško družbo".

Juncker: EU bi prevzel del, ki ga je obljubil IMF
Grčija je kljub mednarodni pomoči na robu insolventnosti; globoka recesija, visoka brezposelnost in nizki prihodki zbujajo dvom o njeni sposobnosti vrnitve na mednarodne finančne trge do leta 2012. Če IMF zavrne izplačilo pomoči, bi morda morale evropske države po navedbah luksemburškega premierja in vodje skupine držav v območju evra Jeana-Clauda Junckerja prevzeti še del, ki ga je obljubil sklad. Juncker je dodal, da bi temu verjetno nasprotovale Nemčija, Finska in Nizozemska.

Strokovnjaki IMF-a, EU-a in Evropske centralne banke (ECB) so še vedno v Atenah, kjer pregledujejo grške javne finance. Od njihovih ugotovitev bo odvisno, ali bo Grčija prejela naslednjo tranšo posojila.