Aleš Hauc bo novi predsednik uprave NKBM-ja. Foto: BoBo
Aleš Hauc bo novi predsednik uprave NKBM-ja. Foto: BoBo
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM)
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je lani imela 54 milijonov evrov čiste izgube. Foto: BoBo

Hauc je diplomiral na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, kjer nadaljuje tudi doktorski študij. Poklicno pot je začel leta 1991 kot svetovalec za financiranje podjetij pri Ekonomskem inštitutu v Mariboru, leta 1994 pa se je zaposlil kot revizor v nekdanji Krekovi banki, kjer je bil pozneje tudi svetovalec direktorja oz. uprave banke.

Leta 2002 je prevzel vodenje poslovne enote Banke Koper v Mariboru, kjer je bil zadolžen predvsem za širitev tržnega deleža, ključne komitente in izvajanje strategije banke. Vodenje Pošte Slovenije je prevzel leta 2005, drugi petletni mandat pa je nastopil junija 2010. V preteklem letu je bil pod udarom kritik zaradi zadeve "brezplačniki" in domnevno previsokega izplačila plač.

10 vabil, a se niso vsi odzvali
Nadzorni svet se je po nedavnem odstopu Andreja Plosa z mesta predsednika uprave banke odločil, da bo novega predsednika uprave NKBM–ja izbiral prek neposrednih osebnih vabil. Poslali so 10 vabil, vendar se vsi vabljeni kandidati niso odzvali.

Sicer pa so nadzorniki postopek iskanja novega predsednika uprave peljali ne glede na zahtevo AUKN-ja za njihovo razrešitev.

Do prihoda Hauca bo vodil Plos
Uprava družbe, ki jo do imenovanja nove še vedno vodi Plos, sicer še vedno ni sklicala zahtevane skupščine, saj, kot je pretekli teden dejal Plos, pričakujejo nekatera dodatna pojasnila AUKN-ja. V slednjem sicer takšno zahtevo poleg nesoglasij znotraj nadzornega sveta opravičujejo tudi z lanskimi poslovnimi rezultati banke in skupine NKBM.

Skupina NKBM je lani po nerevidiranih podatkih izkazala za 145 milijonov evrov neto rezervacij in oslabitev in 53,66 milijona evrov čiste izgube. AUKN mora sicer med drugim za ministrstvo za finance do 10. marca pripraviti pisno poročilo o kapitalski ustreznosti NKBM-ja.