Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podobne težave imajo tudi drugi gospodarstveniki v savinjsko-šaleški regiji. Če je še pred časom obstajala bojazen za odpuščanje, so ugodne gospodarske razmere povzročile izjemne potrebe po zaposlovanju v industriji.

V Hisensu Gorenje širijo proizvodnjo in težko pridejo do ustreznih kadrov, a ne le v proizvodnji. "Zaradi povečanja proizvodnje iščemo 400 novih delavcev v proizvodnji. Nove sodelavce iščemo tudi na področju razvoja in raziskav, kjer bomo letos zaposlili okoli 80 inženirjev elektrotehnike, strojništva, mehatronike, računalništva. Zaposlovali bomo tudi na področju IT-ja, trženja," pojasnjuje Miha Žove, direktor kadrovske službe Hisense Gorenje.

Podobno ugotavljajo tudi v preostalih večjih podjetjih v regiji, ugotavlja direktor tamkajšnje gospodarske zbornice Rok Plankelj. "Zanimivost, ki smo jo sami opazili, je, da podjetja, ki so v preteklosti dala velik pomen mentoriranju in prenašanju znanja na svoje naslednike, danes nimajo tako velikih izzivov kot druga podjetja."

"Tako nizke brezposelnosti nismo imeli zadnjih 20 let. Že lani smo imeli izjemno veliko prostih delavnih mest. V zadnjem mesecu smo na območni službi Velenje imeli kar 935 prostih delovnih mest. Od tega smo jih z zaposlitvami zasedli 422, to so izjemne številke," pojasnjuje direktorica velenjske območne službe zavoda za zaposlovanje Blanka Pečnik Črnko in hkrati doda, da prej omenjenih kadrov v regiji ne morejo več zagotoviti. Tudi zato se podjetja, kot je Hisense, skušajo znajti s pridobivanjem kadrov v tujini, a jim to prinaša vrsto postopkovnih ovir.