Uprava Hita meni, da raven socialne varnosti v družbi ne upravičuje radikalnih zahtev in ukrepov, kot je stavka. Foto: EPA
Uprava Hita meni, da raven socialne varnosti v družbi ne upravičuje radikalnih zahtev in ukrepov, kot je stavka. Foto: EPA
Uprava Hita ni pripravljena privoliti v zahteve po 10-odstotnem povišanju plač za vse zaposlene. Foto: RTV SLO

Uprava Hita namreč ni bila pripravljena privoliti v zahteve po 10-odstotnem povišanju plač za vse zaposlene oziroma vrnitev na raven pred majsko spremembo.

V torek sindikat in uprava vendarle nekoliko zbližala stališča
Na torkovem sestanku sta uprava družbe in sindikat nekoliko zbližala stališča, saj se je uprava strinjala z nadaljevanjem pogovorov o panožni kolektivni pogodbi v sredini septembra, strinjali pa so se tudi, da izplačilne liste uskladijo s panožno kolektivno pogodbo in da se zaposlenim dodatno razloži način izračunavanja plač, stavkovnemu odboru pa so posredovali podatke o 305 na novo zaposlenih med letoma 2005 in 2008.

V prvem polletju Hit pridelal tri mio. evrov izgube
Uprava meni, da raven socialne varnosti v družbi ne upravičuje radikalnih zahtev in ukrepov, kot je stavka. Ob tem so dodali, da Hit ob vse bolj zaostrenih razmerah na trgu v primerjavi s prejšnjimi leti kljub ohranjanju števila gostov ustvarja za 10 odstotkov nižjo igralniško realizacijo. V prvem letošnjem polletju so namreč imeli za približno 3 milijone evrov izgube, predvsem zaradi povečane konkurenčnosti na italijanski strani in doma, slabših gospodarskih razmer v Italiji in protikadilskega zakona.

Zaposleni, ki grozijo s stavko, imajo od 1.951 do 3.199 evrov bruto plače
Kot pojasnjujejo v Hitu, zaposleni sindikalne organizacije Vrba dosegajo med 3.199 evri bruto in 1.951 evri bruto. Pri tem opozarjajo, da imajo ti zaposleni v veliki večini le četrto ali peto stopnjo izobrazbe.

Preostala dva sindikata - gostinskih in igralniških delavcev - pa se stavki ne bosta pridružila.

B. K./C. R.