Zataknilo se je pri uresničevanju nove zakonodaje, ki določa, da vso napitnino dobijo le igralniški delavci, uprava in preostali sindikati v Hitu pa želijo ohraniti nekdanjo formulo delitve: 80 odstotkov napitnine za igralniške delavce, 20 odstotkov pa za preostale. Foto: MMC RTV SLO
Zataknilo se je pri uresničevanju nove zakonodaje, ki določa, da vso napitnino dobijo le igralniški delavci, uprava in preostali sindikati v Hitu pa želijo ohraniti nekdanjo formulo delitve: 80 odstotkov napitnine za igralniške delavce, 20 odstotkov pa za preostale. Foto: MMC RTV SLO
Igralnica
Ali utegne do sedemnajste ure, ko je napovedan začetek stavke, znova priti do pogajanj, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
V Hitu stavkali

Zaposleni v Hitu so sedem ur stavkali, saj se z upravo niso uspeli dogovoriti o delitvi napitnin, ki vsako leto znašajo več kot deset milijonov evrov.

Ob 18.00 se je začela stavka v igralnih salonih v Novi Gorici in Kranjski Gori, ki je trajala do 1.00 zjutraj. Nekaj minut pred začetkom stavke se je med sindikati in upravo zaostrilo, saj je sindikaliste razburila varnostna služba, ki jo je v igralnice poslala uprava.

Uprava: Sindikat izigral predlog uprave
Iz Hitove uprave so sporočili, da je sindikat izigral zadnji predlog uprave, ki ga je uprava ponudila ob 17.30. SIDS je po besedah uprave zavrnil tako prvi predlog, za katerega je uprava menila, da je najbolj pravičen do večine zaposlenih, kot tudi drugega, po katerem bi uprava podprla SIDS-ov predlog delitve napitnin izključno med zaposlene ob igralnih mizah, a skupaj s podpisom dveh aneksov, ki sta jih podpisala že sindikata GIT in Vrba. Uprava je predlagala delitev napitnin po ključu 90-10 (90 odstotkov napitnin zaposlenim pri mizah, 10 pa ostalim), sindikati pa vztrajajo pri 100-odstotni delitvi napitnin med tiste, ki jih ustvarijo. Sicer z upravo ostajajo neusklajeni še v nekaterih točkah.

V upravi so dejali še, da so vso nedeljo čakali, da bo sindikat poslal nov termin za nadaljevanje pogajanj, a tega dopoldne ni storil. Pogajalci uprave so predstavnika sinidikata srečali na kosilu in pogajalca sindikata sta predlagala, da se pogajanja nadaljujejo. Uprava je tako sindikatu poslala predlog, nato pa je predstavnik sindikata poslal sporočilo, da je sindikat sklenil za eno uro zamrzniti stavko, dokler predloga ne podpišejo. Uprava je predlagala, da se sporazum podpiše ob 17.30, nato pa so predstavniki sindikata zahtevali le, da uprava umakne najete varnostnike izpred igralnice in za ob 18.00 napovedali začetek stavke, so sporočili iz uprave.

Če dogovor med upravo in sindikatom ne bo dosežen, bodo zaposleni stavkali še dve nedelji v maju.

Da dogovora ne bo, je kazalo že v soboto, saj so po peturnih pogajanjih iz Hita sporočili, da igralniški sindikat ni sprejel kompromisnega predloga uprave o načinu delitve napitnine, vodja pogajalcev uprave te novogoriške igralniške družbe Uroš Kravos pa na vprašanje, v čem se pri tem razhajajo z nasprotno stranjo, odgovarja: "Razlikujemo se predvsem ... do gostov." Po nedeljskih popoldanskih pogovorih so bili obeti nekoliko boljši, a dogovora vendarle ni bilo.

Napitnino za znižanje plač
Uprava je ponudila delitev napitnine po predlogu sindikata igralniških delavcev, ta pa naj bi v zameno za to med drugim podpisal aneksa o izračunavanju plač in o njihovem znižanju po tarifnem sistemu, poroča novinar Radia Slovenija Valter Pregelj. Lani se je v Hitovih igralnicah skupaj nabralo 9.647.000 evrov napitnine.

Začetek stavke odložili za eno uro
Iz novogoriške enote sindikata igralniških delavcev odgovarjajo, da je to izsiljevanje, ker ti dve stvari vsebinsko nista povezani. Stavko so napovedali za 17. uro, a so nato začetek stavke preložili za eno uro.

Je pa uprava Hita poskušala doseči prepoved stavke z izdajo začasne odredbe, a je delovno sodišče v Novi Gorici tak predlog zavrnilo in med drugim zapisalo, da ni podlage za zadrževanje dela napitnine, kar je vodstvo Hita do zdaj počelo.

Nova zakonodaja namreč določa, da vso napitnino dobijo le igralniški delavci, uprava in preostali sindikati v Hitu, ki zastopajo druge zaposlene v družbi, pa želijo ohraniti nekdanjo formulo delitve, ki je predvidevala, da se napitnine razdelijo 80 odstotkov za igralniške delavce, 20 odstotkov pa za preostale, ne vodstvene, zaposlene v igralnicah.

Za zadovoljstvo gosta delajo tudi drugi zaposleni
Vodstvo Hita je tako ocenilo, da je zakon nedorečen oziroma da ne predvideva delitev napitnin le med igralniške delavce, zato so za razlago zakona že zaprosili pristojno ministrstvo. Po trditvah uprave pa to tudi ni pošteno, saj za zadovoljstvo gosta delajo tudi preostali zaposleni v igralnicah, ne le delavci ob igralnih avtomatih.

V Hitu stavkali