Hrvaška je leta 2011 prvič po treh letih dosegla gospodarsko rast, vendar se je v zadnjem četrtletju BDP znova začel krčiti. Foto: EPA
Hrvaška je leta 2011 prvič po treh letih dosegla gospodarsko rast, vendar se je v zadnjem četrtletju BDP znova začel krčiti. Foto: EPA

S 25 odstotki ima Hrvaška enega najvišjih DDV-jev med evropskimi državami. Od danes je v veljavi tudi 10-odstotni DDV za otroško hrano, olje in beli sladkor ter komunalne storitve.

Po pisanju hrvaških medijev naj bi številni podjetniki dvig DDV-ja izkoristili za dodatno zvišanje cen svojih izdelkov in storitev. Pri časopisu so izračunali, da bi morala biti zgornja meja podražitev na podlagi 25-odstotnega DDV-ja pri 1,63 odstotka, vendar številni pričakujejo, da bodo podražitve občutno večje. Mnogi namreč dvomijo, da se bodo trgovci odpovedali svojim maržam.

Med prvimi, ki se je že odzvala s podražitvijo, je hrvaška energetska družba INA, ki je zvišala cene goriv. V Zagrebu so medtem že napovedali občutno podražitev javnega prevoza, ki bo postal eden najdražjih v Evropi, saj bo najdražja vozovnica za posamezno vožnjo, ki jo lahko potniki kupijo na tramvaju ali avtobusu, namesto dosedanjih 10 kun (1,3 evra) stala 15 kun (2 evra).

Februarja so se že podražili mleko in mlečni izdelki, čokolada, sadje, pivo, detergenti, kozmetika in izdelki za higieno, a po pisanju medijev to še ni konec seznama. Ob tem se omenja, da nekateri proizvajalci niso dvignili cen, ampak so spremenili količino v posameznih embalažah, na primer kave z 250 na manj kot 200 gramov ali zavoj piškotov s 1000 na 800 gramov.

Več kot 330 milijonov evrov
Hrvaška vlada pričakuje, da se bo zaradi višjega DDV-ja v državno blagajno zbralo dodatnih 2,5 milijarde kun (331 milijonov evrov). V svežnju sprejetih davčnih zakonov je spremenila tudi dohodninsko lestvico.

Tako bo 400.000 državljanov, ki imajo plače višje od 5.500 kun (728 evrov), prejemalo do 270 kun (35 evrov) manj mesečnih prihodkov. Obenem se bodo zvišale plače za 60 do 80 kun (osem do 10,5 evra) za tiste, ki imajo mesečne prihodke med 3.200 in 5.500 kun (423 do 728 evrov).

Hrvaška je odslej za Madžarsko in Islandijo med evropskimi rekorderji po višini DDV-ja, so še poudarjali hrvaški mediji, ki ob tem navajajo še, da so hrvaški državljani znova začeli množično hoditi po nakupih v sosednje države.