Vlada premierja Milanovića se spopada s težkimi gospodarskimi razmerami. Foto: BoBo
Vlada premierja Milanovića se spopada s težkimi gospodarskimi razmerami. Foto: BoBo

Nova hrvaška vlada pripravlja nepriljubljene varčevalne ukrepe, s številnimi proračunskimi rezi naj bi se po vladnih predvidevanjih proračunski primanjkljaj prvič po petih letih zmanjšal za več kot 500 milijonov evrov, deficit pa bi znašal milijardo evrov oziroma 2,8 odstotka BDP-ja, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Zagreba Nataša Prislan Culiberg.

Vlada premierja Zorana Milanovića osrednjo pozornost namenja razbremenitvi gospodarstva, javne finance pa želi stabilizirati tudi z uvedbo 25-odstotnega DDV-ja. S tem naj bi se v državno blagajno steklo dodatnih 330 milijonov evrov.

Številni se bojijo, da bo višji DDV, ki bo začel veljati 1. marca, sprožil val podražitev, cene pa se bodo verjetno povišale tudi zaradi zadnje podražitve naftnih derivatov. Vmesna 10-odstotna davčna stopnja bo veljala za otroško hrano, olje in beli sladkor ter za distribucijo vode.

Po besedah hrvaškega makroekonomista Anteja Babića davek na dodano vrednost ne bo bistveno prizadel hrvaških državljanov, saj na Hrvaškem približno polovico DDV-ja zberejo med turistično sezono.

Varčevanje z odpuščanjem
Hrvaška vlada namerava privarčevati tudi z odpuščanjem pet tisoč delavcev v državnih podjetjih, v kar naj bi po poročanju hrvaških medijev privolili celo sindikati, a v največjem hrvaškem sindikatu, Neodvisni hrvaški sindikati, to odločno zavračajo. Predsednik sindikata Krešimir Sever je prepričan, da je vladna stran skušala javnost zavesti s to izjavo.

Z novim proračunom in višjim DDV-jem namerava hrvaška vlada povečati likvidnost v gospodarstvu in spodbuditi odpiranje novih delovnih mest. Po mnenju opozicije je proračun nerealen.

Vlada napoveduje 0,8-odstotno gospodarsko rast, medtem ko so ekonomisti nasprotno prepričani, da bo sledilo krčenje gospodarstva za več kot odstotek. Vseeno kot pozitiven ukrep označujejo, da se bo javna poraba po petih letih prvič zmanjšala.

Delodajalci naj bi imeli po novem več sredstev za naložbe, saj vlada napoveduje znižanje prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za dve odstotni točki. Med drugim vlada v Zagrebu načrtuje prodajo še dveh podjetij v državni lasti - zavarovalnice Croatia Osiguranje in še eno izmed zadnjih bank v hrvaški lasti, Hrvaške poštne banke.