Tokijski Nikkei je torkovo trgovanje končal najnižje v zadnjih dveh letih in pol. Foto: EPA
Tokijski Nikkei je torkovo trgovanje končal najnižje v zadnjih dveh letih in pol. Foto: EPA
Če imate hipotekarni kredit, vezan na frank, boste od danes mirneje spali, saj bo očitno tečaj 1,20 franka za evro najnižji, ki ga bo še dopustila švicarska centralna banka. Foto: EPA

Očitno imajo v Švici dovolj tega, da je njihova valuta ob izjemni gospodarski negotovosti postala varno pribežališče, s čimer postaja vedno bolj precenjena, kar načenja dobičke izvoznih podjetij. Centralna banka zatrjuje, da ne bo dovolila, da bi tečaj evra zdrsnil pod 1,20 franka, in je pripravljena druge valute kupovati v neomejenih količinah, da bi vplivala na njihovo rast. Posledice so bile takoj opazne: frank je začel strahovito izgubljati vrednost in z jutranje ravni 1,10 franka padel do 1,2189 franka za evro. Takšnega enodnevnega padca ene od vodilnih svetovnih valut trgovci ne pomnijo.

Bančne delnice v nov teden s hudimi padci
Frankfurtski DAX30 je v ponedeljek padel na novo dveletno dno, pocenile so se zlasti delnice Deutsche Bank (za več kot osem odstotkov) in BMW-ja (za šest). Delnice evropskih finančnih institucij so izgubile tla pod nogami, potem ko so pristojne ameriške oblasti vložile tožbe v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev proti številnim bančnim velikanom zaradi izgub, povezanih s hipotekarnimi vrednostnimi papirji. Vrednotenje delnic evropskih bank je po svežih padcih seveda še ugodnejše, tako da znaša 12-mesečni kazalec P/E v povprečju le 7,54, delnice pa kotirajo pri 0,61-kratniku knjigovodske vrednosti.

Finančne krivulje: SBI TOP je že 75 odstotkov pod rekordom. Cene delnic slovenskih blue-čipov so zdaj precej ugodne in privlačne za dolgoročne vlagatelje.

Nikkei končal najnižje v dveh letih in pol
V torek dopoldne so se evropski delniški indeksi v volatilnem trgovanju večinoma pobrali in pridobili tudi več kot odstotek, toda ob 14. uri je že prevladovala rdeča barva. Ta je zaznamovala že dogajanje v Aziji. Tokijski Nikkei je izgubil 2,2 odstotka. Dan je končal pri 8.590 točkah, kar se ni zgodilo že dve leti in pol. Evropa je že v ponedeljek zaradi dolžniške krize (donos 10-letne italijanske obveznice se je povzpel nad 5,5 odstotka) in slabe avgustovske slike na ameriškem trgu dela doživljala hude pretrese in v povprečju izgubila štiri odstotke.

Torkovi tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

+0,90 %

56,00 EUR

MERCATOR

-0,71 %

156,25

LUKA KOPER

-0,00 %

10,26

INTEREUROPA

-0,00 %

1,64

TELEKOM

-0,73 %

68,00

NOVA KBM

-0,75 %

5,32

GORENJE

-1,43 %

6,90

PETROL

-2,83 %

171,90


Krka preprečila večji padec indeksa SBI TOP

Na Ljubljanski borzi torkovi padci niso bili posebej izraziti, izjema so le Petrolove delnice, ki so zdrsnile vse do 168,05 evra. Tudi Gorenje po nekaj dneh vidnega okrevanja spet izgublja tla pod nogami, cena se je spustila do 6,70 evra. Indeks SBI TOP (657 točk) se je znižal za 0,28 odstotka. Večji padec so preprečile Krkine delnice, ki so se podražile za skoraj odstotek, povečal pa se je tudi promet, ki ga je bilo za 564 tisoč evrov.