Brezposelnost je eden glavnih izzivov, s katerimi se bo morala v prihodnosti spopasti Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Brezposelnost je eden glavnih izzivov, s katerimi se bo morala v prihodnosti spopasti Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kranjec
"Slovenija je odvisna od dveh faktorjev, to sta zunanja konkurenčnost in strukturne reforme vseh oblik," meni Kranjec. Foto: MMC RTV SLO
MDS o Sloveniji

Ob koncu obiska misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Sloveniji, je vodja Antonio Spilimbergo s sodelavci predstavil sklepno poročilo IMF-a za Slovenijo, novinarske konference pa sta se udeležila tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

"Okrevanje gospodarstva temelji na izvozu. Verjetnost, da se bosta rast domačega povpraševanja in rast potencialnega proizvoda vrnili na raven pred krizo, je majhna, kar slabša srednjeročne napovedi gospodarske rasti. Glavni izziv predstavljajo proces razdolževanja, zagotavljanje vzdržne gospodarske rasti in znižanje brezposelnosti. Fiskalna politika je sicer primerno restriktivna, vendar se mora za zagotovitev njene vzdržnosti izboljšati kakovost njenega prilagajanja," so v izjavi za javnost ob koncu misije zapisali v IMF-u.

"Upravljanje bank je treba izboljšati"
Poudarjajo še, da je izvedba pokojninske reforme nujen pogoj za ohranitev fiskalne stabilnosti in preprečitev višjih stroškov zadolževanja na finančnih trgih. Banke so po njihovih besedah seznanjene z nizko ravnijo kapitalske ustreznosti in slabšo kakovostjo naložb. "Upravljanje bank je treba izboljšati, vključno z razširitvijo nabora potencialnih vlagateljev," končujejo.

Spilimbergo je ob tem poudaril, da je Slovenija ena izmed držav EU-ja, ki jih je kriza najbolj prizadela, saj je v letu 2009 doživela enega najvišjih padcev gospodarske rasti v uniji, kar naj bi se po njegovem zgodilo tudi zaradi odvisnosti Slovenije od izvoza in visoke gospodarske rasti, ki je vrhunec dosegla ravno, ko je prihajala gospodarska kriza. Meni, da predstavlja izhod iz krize izziv tako za vlado in bančni sektor kot tudi za delavce.

Spilimbergo in Kranjec: Potrebne so strukturne reforme
Pojasnil je tudi, da, še posebej za majhno državo, ni dobro, če ima večino bank v državni lasti, še posebej, če želi pritegniti k vlaganjem tuje strateške partnerje. Glede ukrepov za zmanjšanje brezposelnosti pa je dejal, da bo Slovenija zagotovo potrebovala med drugim tudi strukturne spremembe.

Kranjec je zatrdil, da so na Banki Slovenije z misijo IMF-a zadovoljni in da se strinjajo z njihovimi ugotovitvami. "Slovenija je odvisna od dveh faktorjev, to sta zunanja konkurenčnost in strukturne reforme vseh oblik. Te reforme so bile navedene, zdaj je pa na nosilcih ekonomske politke, da jih izpeljejo. Samo en element ne bo zadosti. Brez strukturnih reform ne bo zunanje konkurenčnosti in brez zunanje konkurenčnosti ne bo notranjega ravnotežja," je prepričan.

Vraničarjeva pa je dodala, da je poročilo IMF-a potrdilo, da gredo ukrepi, ki jih slovenska vlada že pripravlja, v pravo smer, čeprav jih bo treba , glede na opozorila IMF-a, še nadgraditi. Pojasnila je še, da Slovenija po njenem mnenju ni v "slabi kondiciji".

MDS o Sloveniji