Dolgoročnejše gibanje inflacije ostaja v evrskem območju in doma še naprej umirjeno, pravijo na Umarju. Foto: MMC RTV SLO
Dolgoročnejše gibanje inflacije ostaja v evrskem območju in doma še naprej umirjeno, pravijo na Umarju. Foto: MMC RTV SLO

Generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić je pojasnila, da so k oktobrskemu gibanju cen tako kot običajno prispevala sezonska gibanja, nove kolekcije oblačil in obutve v trgovinah ter nižje cene počitniških paketov.

Obutev se je v oktobru povprečno podražila za 11,4 odstotka, oblačila pa za 6,7 odstotka, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,5 odstotne točke. Mesečno inflacijo pa so znižale cenejše počitnice in naftni derivati. V povprečju se je za 4,3 odstotka pocenila tudi zelenjava.

Rast cen na letni ravni je bila 1,3-odstotna, potem ko je bila septembra 1,4-odstotna, oktobra lani pa 2,7-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila dvoodstotna (v enakem obdobju lani 2,6-odstotna).

Najbolj so se podražila stanovanja, alkohol in tobak
V enem letu so se najbolj zvišale cene v skupini stanovanje (za 3,9 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za tri odstotke), hrana in brezalkoholne pijače (za 2,4 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (za dva odstotka).

Sledijo komunikacije (za 1,6 odstotka), rekreacija in kultura (za 0,9 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 0,7 odstotka), obleka in obutev (za 0,3 odstotka) ter izobraževanje (za 0,1 odstotka).

Cene so se v letu dni v povprečju znižale le v skupinah prevoz (za 0,6 odstotka) in stanovanjska oprema (za 0,4 odstotka).