Delničarji Intereurope k odprodaji ruske naložbe niso želeli dati soglasja. Foto: BoBo
Delničarji Intereurope k odprodaji ruske naložbe niso želeli dati soglasja. Foto: BoBo
Andrej Lovšin
Lovšina sumijo oškodovanja Intereurope. Foto: BoBo
Intereuropa bo prodajala

Dejstvo, da delničarji niso dali soglasja za prodajo naložbe v Rusiji, sicer ne bo vplivalo na nadaljnje postopke, ampak bo moral odločitev sprejeti nadzorni svet, ki je že dal soglasje k pismu o nameri. Zato predsednik uprave Ernest Gortan računa, da bodo nadzorniki, ko bo treba potrditi konkretni posel, to tudi storili.

Minimalna cena za prodajo Čehova v vrednosti 45 milijonov evrov je sicer za okoli 100 milijonov evrov manj od vloženih sredstev, a je po mnenju predsednika uprave "glede na okoliščine" primerna cena.

Na vprašanje, ali se za prodajo Čehova dogovarjajo z Unicreditom, je Gortan pojasnil, da tega ne more komentirati, a dodal: "Gotovo ne bi šli na skupščino, če ne bi imeli nekaj malo bolj konkretnega v rokah."

Banke bodo postale lastnice
Skupščina je podprla tudi zmanjšanje osnovnega kapitala družbe, zaradi prenosa v kapitalske rezerve, s 33 milijonov evrov na 7,9 milijona evrov, s čimer so privolili tudi v znižanje pripadajočega zneska na posamezno delnico s 4,173 evra na en evro ob nespremenjenem številu delnic.

Prav tako so podprli predlog NLB-ja o povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki za dobrih 19,5 milijona evrov. Predmet stvarnih vložkov so denarne terjatve pri bankah upnicah. Finančno preoblikovanje, ki vsebuje prodajo Čehova, reprogram in dokapitalizacijo so izvedli v približno treh mesecih, je po seji povedal Gortan.

Kmalu začetek postopka proti Lovšinu
Z bankami sicer zadnje leto potekajo tedenski sestanki, zdaj pa so pred sklenitvijo dogovora o reprogramu dolgov, je poudaril Gortan. Čeprav trenutno ne potekajo pogovori z nikomer, pa bodo kmalu začeli iskati strateškega partnerja, je povedal.

Odškodninski postopek na sodišču zoper prejšnjo upravo na čelu z Andrejem Lovšinom prav v zvezi s poslom v Rusiji je, kolikor je Gortan seznanjen, na prvi stopnji in v naslednjih mesecih pričakujejo prvo obravnavo. Je pa Gortan zanikal, da bi ga v zvezi s tem že zaslišali.

Intereuropa bo prodajala