Nekdanji predsednik Intereurope Andrej Lovšin meni, da je tožba proti njemu neutemeljena. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji predsednik Intereurope Andrej Lovšin meni, da je tožba proti njemu neutemeljena. Foto: MMC RTV SLO
Kaj se dogaja s terminalom Čehov?
Intereuropa toži nekdanje vodilne

Uprava podjetja je tožbo, ki se nanaša tudi na nekdanja člana uprave Zvezdana Markežiča in Ondino Jonke, napovedala že v sredo, ključni del tožbe pa se nanaša na sporna vlaganja družbe v Rusiji in Ukrajini. Za vložitev tožbe so se na Intereuropi odločili po posebni reviziji poslovanja, ki je bila končana sredi preteklega leta in je pokazala številne nepravilnosti poslovanja v zadnjih petih letih.

Revizija je pokazala, da med najspornejšimi posli, ki so bili opravljeni med Lovšinovim mandatom, izstopa 170-milijonska naložba v logistični terminal Čehov, za katerega je Lovšin za višanje naložbe dobil soglasje nadzornikov šele naknadno. Revizija naj bi namreč pokazala, da je Intereuropa zemljišče v Rusiji preplačala (zanj naj bi odšteli 35 milijonov evrov), sporni pa naj bi bili tudi gradnja objekta in vodenje projekta.

Lovšin je tožbo pred nekaj dnevi označil za neutemeljeno, saj pravi, da je bilo njegovo delo zakonito in brez nepravilnosti. Poudaril je še, da je vse odločitve uprave odobril nadzorni svet.

Intereuropa pa se zaenkrat ni odločila za tožbe zoper nekdanje člane nadzornega sveta, a je predsednik nadzornega sveta Bruno Korelič že pred dnevi dejal, da ni izključeno, da bodo vložene naknadno.

Nadzorni svet je odločitev o tožbi sprejel že septemba, vendar jih je za nekaj mesev prehitel Lovšin. Od nekdanjega delodajalca zahteva 300.000 evrov zaradi razrešitve iz krivdnih razlogov (nadzorniki koprske logistične družbe so jo sprejeli marca lani). Gre za znesek, ki bi mu pripadal, če bi dokončal mandat do leta 2011. Glavne obravnave še ni bilo, Lovšin pa poudarja, da je z Intereuropo še vedno pripravljen na dialog.

Kaj se dogaja s terminalom Čehov?
Intereuropa toži nekdanje vodilne