Izbrana kandidata bosta imenovana za šest let. Foto: MMC RTV SLO
Izbrana kandidata bosta imenovana za šest let. Foto: MMC RTV SLO

Če ne bo prevladal razum, lahko vsa ta zgodba na koncu udari po bankah, po njihovih vodstvih in celo po sistemu financ.

Bogdan Topič

Kot je znano, je družba pred kratkim objavila insolventnost, saj ni dosegla dogovora o ureditvi medsebojnih razmerij z bankami upnicami in največjimi delničarji. Zdajšnji predsednik uprave Igor Bavčar s položaja odhaja 15. maja, do 30. aprila pa mora uprava pripraviti predlog načrta finančnega prestrukturiranja družbe.

Kot je znano, je nadzorni svet upravo že razširil s še dvema članoma, Tamaro Jerman in Bogdanom Topičem, vendar statut družbe opredeljuje štiričlansko upravo.

Kakšne so zahteve?
Na razpis za predsednika in člana uprave se lahko prijavijo kandidati z najmanj univerzitetno izobrazbo, petimi leti delovnih izkušenj ter potrebnimi strokovnimi, organizacijskimi in drugimi sposobnostmi za opravljanje najodgovornejših nalog. Nadzorniki bodo na prijave čakali do 4. maja, izbrana kandidata pa bodo imenovali za mandatno obdobje šestih let.

Topič: Nekatere banke že do delnic
Kot meni novi član uprave Topič, je Istrabenz treba ohraniti, sicer bo Slovenija izgubila "še enega od maloštevilnih ekonomskih operaterjev, ki so dovolj veliki ter dovolj finančno in kadrovsko sposobni". Kot mogočo rešitev za koprski holding sicer vidi kombinacijo delne zamenjave dolgov za lastništvo s strani bank ter delnega odpisa in reprograma na časovni in moratorijski podlagi. Kot je opozoril, kaže, da so nekatere banke na različnih bregovih, saj naj bi nekatere že vnovčevale kredite in za to dobivale delnice.

Nova uprava bi se morala po njegovem mnenju takoj lotiti 450 milijonov evrov dolga, kolikor ga od skupnega zneska 950 milijonov evrov odpade na finančni holding. Topič poleg tega upa, da bo Bavčar odstopil čim prej.

E. S.

Če ne bo prevladal razum, lahko vsa ta zgodba na koncu udari po bankah, po njihovih vodstvih in celo po sistemu financ.

Bogdan Topič