Do 25-odstotnega zmanjšanja deleža šestih družb v Istrabenzu, naj bi prišlo za to, da bi Igor Bavčar ohranil svoj položaj, Petrolu pa naj bi se zmanjšali vpliv. Foto: RTV SLO
Do 25-odstotnega zmanjšanja deleža šestih družb v Istrabenzu, naj bi prišlo za to, da bi Igor Bavčar ohranil svoj položaj, Petrolu pa naj bi se zmanjšali vpliv. Foto: RTV SLO
Kdo bo glasoval na skupščini Istrabenza?
Petrol vztraja pri treh nadzornikih

Delež je skupina KD - domnevno začasno - odkupila od Maksime Holding, četrtinske lastnice Istrabenza, ki je v 78-odstotni lasti Bavčarjevih FB Investicij. Na Istrabenzu bo v četrtek namreč potekala skupščina, od začetka julija pa imajo družbe Maksima Holding, NFD Holding, Maksima Invest, Daimond, Finetol in Fidina prepoved uresničevanja glasovalnih pravic. Vseh šest družb ima skupaj v lasti 49,41 odstotka Istrabenza, Agencija za trg vrednostnih papirjev pa jim je glasovalne pravice odvzela zaradi koncentracije lastništva in usklajenega delovanja.

Da bi glasovalne pravice znova dobile, bi morale družbe svoj delež v Istrabenzu zmanjšati pod 25 odstotkov ali objaviti prevzemno ponudbo, zato zdaj krožijo govorice, da naj bi skupina KD odkupila še dodatnih osem odstotkov.

Vir financiranja ni znan
S tem so povezana tudi namigovanja, da naj bi bil odkup le manever, s katerim naj bi prvi mož skupine KD Matjaž Gantar želel pomagati Igorju Bavčarju pri zmanjševanju vpliva Petrola, sicer 32,6-odstotnega lastnika Istrabenza, saj, kot je znano, želi na skupščini imenovati tri svoje nadzornike in doseči višjo dividendo. Kako je KD financiral odkup, pa ni znano, poročajo mediji.

Gantar, ki bo jutri lahko glasoval, je za TV Slovenija je namigovanja že zanikal. "Nikomur nismo obljubili ničesar in z nikomer nismo v navezi," je dejal. Ko t je še napovedal, gre za krakoročno naložbo, kljub temu pa nja bi KD jutri zahteval imenovanje svojega nadzornika.

Znana imena kandidatov
Kljub spremembam v lastništvu Istrabenza Petrol zaradi tretjinskega lastninskega deleža še vedno vztraja pri imenovanju treh nadzornikov; kandidati so Viktor Baraga, sicer prvi nadzornik v Petrolu, Andrej Bratož in Janez Grošelj. Grošelj naj bi zamenjal Boža Predaliča, ki je odstopil, druga dva pa Damjana Mihevca in Tomaža Topolaka. Istrabenz in Petrol se razhajata tudi pri dividendah - Petrol namreč želi za 16 milijonov evrov večje izplačilo.

V Petrolu še dodajajo, da iz lastništva Istrabenza ne nameravajo odstopiti, tudi če na skupščini ne bodo uveljavljeni njihovi predlogi, sicer pa si v družbi želijo aktivnega upravljanja, saj je v nasprotnem primeru to za njih mrtva naložba.

Koncetracija je skladna s pravili
Z Urada za varstvo konukrence pa so že sporočili, da koncentraciji Maksime Holdinga in Istrabenza ne nasprotujejo in je skladna s pravili konkurence, medtem pa koncetracija podjetij Maksima Holding, NFD Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond, Fidina in Istrabenz ostaja neusklajena z določbami o omejevanju konkurence.

S. Z.

Kdo bo glasoval na skupščini Istrabenza?
Petrol vztraja pri treh nadzornikih