Največjo moč v Istrabenzu ima Petrol. Foto: MMC RTV SLO
Največjo moč v Istrabenzu ima Petrol. Foto: MMC RTV SLO

Kot poroča časopis Finance, je strokovni svet Agencije za trg vrednostnih papirjev glasovalne pravice v Istrabenzu odvzel družbam Maksima Holding (v lasti FB Investicij, ki so v lasti predsednika uprave Igorja Bavčarja), NFD Holdingu, Finetolu, Maksimi Investu, Daimondu in Fidini (krog prvega moža NFD-ja Staneta Valanta).

Z odvzemom glasovalnih pravic se je moralo strinjati vseh pet članov strokovnega sveta, odločitev pa mora Istrabenz v petek objaviti na spletnih straneh Ljubljanske borze. Agencijo namreč zavezujejo določila zakona o trgu finančnih instrumentov, zato postopkov ali dela organov agencije ne komentirajo in niti ne napovedujejo niti ne dajejo drugih podatkov o sejah strokovnega sveta ali komisij.

Družbe imajo v lasti 49,41 odstotka Istrabenza. Konzorcij šestih družb je 19. marca letos podpisal sporazum o skupnem prevzemu Istrabenza. Ker prevzema ni bilo, so kršile prevzemno zakonodajo.

Največji lastnik z glasovalnimi pravicami Petrol
Največji lastnik z glasovalnimi pravicami je tako postal Petrol (32,63 %), preostali delničarji (če ne upoštevamo šestih omenjenih) pa imajo v lasti manj kot odstotek delnic. 13,21 odstotka delnic imajo v lasti fizični lastniki.