Istrabenz ima za 50 milijonov evrov dolgoročnih obveznosti in za 432 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz ima za 50 milijonov evrov dolgoročnih obveznosti in za 432 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti. Foto: MMC RTV SLO

Družba je v tem času imela 3,8 milijona evrov izgube iz poslovanja in slabih 62 milijonov evrov izgube iz financiranja. Skupne obveznosti družbe so 30. novembra znašale 483 milijonov evrov.

Primorska družba je od začetka leta do konca novembra ustvaril za 666.339 evrov poslovnih prihodkov, poslovni odhodki pa so presegli 4,5 milijona evrov. Največji delež pri poslovnih odhodkih so predstavljali stroški storitev, ki znašajo 2,3 milijona evrov, in stroški dela z 1,7 milijona evrov.

Od januarja do konca novembra je družba ustvarila 11,8 milijona evrov finančnih prihodkov, od katerih predstavljajo glavnino oziroma 9,8 milijona evrov prihodki iz dividend. Finančni odhodki v tem obdobju so dosegli vrednost 73,3 milijona evrov, pri čemer predstavljajo odhodki za obresti dobrih 31 milijonov evrov, izgube pri prodaji finančnih naložb 19 milijonov evrov, slabitve finančnih sredstev in drugi finančni odhodki pa 23 milijonov evrov.

Izguba pred obdavčitvijo v obdobju od januarja do konca novembra je znašala 65,8 milijona evrov. Kapital družbe je 30. novembra znašal 58 milijonov evrov. Istrabenz ima za 50 milijonov evrov dolgoročnih obveznosti in za 432 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti, je še razvidno iz nerevidirane bilance stanja družbe na dan 30. novembra.
Petrol: Ključ ima NLB
Nadaljuje se tudi zgodba z reševanjem Istrabenzovih terjatev. Petrol se še vedno drži ponujenega predloga, ki predvideva prostovoljno poravnavo koprske družbe. Kot tretjinski lastnik Istrabenza si Petrol prizadeva za rešitev in ponuja kompromisne predloge, banke upnice pa do zdaj niso uspele ponuditi enotnega predloga. Zaplet bi lahko po njihovem mnenju rešil NLB. Petrol poudarja, da kot pomemben, pa vendar manjšinki lastnik - v Istrabenzu ima približno 30-odstotni delež -, ne more prevzemati odgovornosti za pretekle poslovne odločitve bank upnic.