"Novica je slaba, saj gre za slabo prakso korporativnega upravljanja. Potrebno je soglasje, in ne preglasovanje pri tako pomembni odločitvah," pravi gostja Odmevov. Foto: MMC RTV SLO

Izbira novega predsednika uprave Luke Koper je že pred samo sejo nadzornega sveta razburjala strokovno in laično javnost, saj so nadzorniki h kandidaturi povabili kandidate, med katerimi je bil tudi izvoljeni poslanec PS-ja, ki se je iz DZ-ja preselil v kabinet predsednice vlade, Gašpar Gašpar Mišič.

"Noben državni funkcionar ne bi smel postati kandidat za vodenje gospodarske družbe," je ob tem prepričana predstavnica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović. V Odmevih je kandidaturo Gašparja Mišiča označila kot nespodobno povabilo, še posebej zato, ker je kot državni sekretar pokrival področje, ki je pomembno za Luko Koper.


Slabo, da je bil izbran s preglasovanjem

Njegova izbira za novega prvega moža Luke je tako po mnenju Prijovićeve slaba novica, saj gre za slabo prakso korporativnega upravljanja. Za Gašparja Mišiča je glasovalo pet od devetih članov nadzornega sveta, torej je bil izbran s preglasovanjem. "To je slaba popotnica tudi samemu predsedniku uprave, ker nima zaupanja celotnega nadzornega sveta," opozarja Irena Prijović.

Nadzorniki bi se po njenih besedah morali odločiti za preložitev odločanja, postopek ponoviti in izločiti kandidata, ki je z javnim nastopanjem povzročil nediskretnost postopka. Gašpar Mišič je namreč pred sejo zelo javno medijsko nastopal.

Nenavadna klavzula o 90 dneh
Prav tako se Prijevićevi zdi nenavadna klavzula, ki naj bi jo na željo novega predsednika uprave vključili v njegovo pogodbo, in sicer da ga lahko odpokličejo, če v 90 dneh ne bo pokazal pozitivnih rezultatov. "Noben predsednik uprave ne more pokazati rezultatov v takšnem kratkem času," je izpostavila.

Celotni pogovor Rosvite Pesek z Ireno Prijović v Odmevih si poglejte v posnetku:

Prijović: Slabe novice iz Luke Koper
Prijović: Slabe novice iz Luke Koper