Apple se približuje 500 milijardam dolarjev tržne kapitalizacije. V preteklih 15 letih so to mejo (vsaj za nekaj časa) presegli le Microsoft, Cisco, General Electric in Exxon Mobil. Kljub nenehni rasti so Applove delnice po popularnem kazalniku   P/E (cena delnice v primerjavi z dobičkom na delnico) cenejše od številnih podjetij, katerih prihodnost je negotova, na  primer Netflixa, LinkedIna in Facebooka. Foto: EPA
Apple se približuje 500 milijardam dolarjev tržne kapitalizacije. V preteklih 15 letih so to mejo (vsaj za nekaj časa) presegli le Microsoft, Cisco, General Electric in Exxon Mobil. Kljub nenehni rasti so Applove delnice po popularnem kazalniku P/E (cena delnice v primerjavi z dobičkom na delnico) cenejše od številnih podjetij, katerih prihodnost je negotova, na primer Netflixa, LinkedIna in Facebooka. Foto: EPA
Bank of America
Delnice banke Bank of America so se v ponedeljek podražile za 2,7 odstotka, na 8,29 dolarja. Letos je njihova vrednost poskočila za skoraj 50 odstotkov. Foto: Reuters

Applove delnice so v ponedeljek prvič presegle mejo 500 dolarjev. Pred pol leta so bile vredne 400 dolarjev, pred tremi leti pa jih je bilo mogoče kupiti za 78 dolarjev. Kljub vsemu pa rast delnice zaostaja za rastjo dobička. Če je delnica v zadnjih treh letih pridobila 540 odstotkov, se je dobiček v tem obdobju zvišal kar za 711 odstotkov.

Applov "P/E" pod povprečjem trga
Proizvajalec iPhonov, ki je pred kratkim po tržni kapitalizaciji prehitel naftnega velikana Exxon Mobila in postalo najvrednejše podjetje, ki kotira na borzi v New Yorku, je imel v zadnjem lanskem četrtletju kar 13 milijard dolarjev dobička. Delnica trenutno kotira pri le 12-kratniku pričakovanega dobička za leto 2012, medtem ko je povprečje v indeksu Nasdaq 18.

Finančne krivulje: Letošnje gibanje delniških trgov je "zlovešče" podobno tistemu z lanskega januarja in februarja.




Dow Jones teden začel s plusom

Na razvitih delniških trgih se je nov teden začel pozitivno, potem ko je grški parlament potrdil reforme, ki so nujne, če želijo Atene dobiti 130 milijard evrov pomoči in se izogniti kaosu. Dow Jones (12.883 točk) se je zvišal za dve tretjini odstotka, od oktobra pa je za 25 odstotkov v plusu. Zlasti bančne delnice so zaželene. Tečaj Bank of Americe se je letos povzpel že za 50 odstotkov.

Vrednost evra 1,32 dolarja
Po spodbudnem ponedeljku je razpoloženje na borzah v nekoliko pokvarila agencija Moody's, ki je šestim evropskim državam znižala kreditno oceno, Španiji celo za dve stopnji. Francijo, Avstrijo in prvič tudi Veliko Britanijo je opozorila, da utegnejo izgubiti trojni A. Vodilne evropske borze so torkovo trgovanje začele v rdečem območju, Frankfurt pa je nato hitro zlezel nad izhodišče. Evro je bil ob 11. uri vreden 1,32 dolarja.

ThyssenKrupp posloval z izgubo
Vrednost indeksa DAX30 je 6.740 točk. Na negativni strani izstopa jeklarski velikan ThyssenKrupp. V zadnjem četrtletju je imel namreč kar 480 milijonov evrov izgube, kar je več od pričakovanj. Še lani je dobiček med 1. oktobrom in 31. decembrom znašal 101 milijon evrov. Delnice so zdrsnile za tri odstotke in so tako že dobrih 40 odstotkov oddaljene od maksimalne vrednosti v zadnjem letu.

Na Japonskem še ohlapnejša denarna politika
Japonska centralna banka se je odločila za vodenje še ohlapnejše denarne politike. Napovedala je višje odkupe državnih in podjetniških obveznic, namesto 55 tisoč milijard bo odkupila za 65 tisoč milijard jenov (to je okrog 633 milijard evrov) obveznic. Vrednost jena se je znižala, tokijski delniški indeks Nikkei pa se je zvišal za 0,6 odstotka in se povzpel nad 200-dnevno drseče povprečje.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+1,46 %

4,18 EUR

PETROL

+0,97 %

161,05

KRKA

+0,17 %

51,60

TELEKOM

+0,00 %

70,00

MERCATOR

-0,79 %

125,00

LUKA KOPER

-2,19 %

8,50

ZAV. TRIGLAV

-2,64 %

10,32

NOVA KBM

-2,87 %

3,011


Laško na koncu poskočilo na 10 evrov

Ljubljanska borza še naprej životari. V torek je bilo največ prometa, 456 tisoč evrov, s Krkinimi delnicami, katerih cena je nihala med 51,35 in 51,80 evra. Delnice Nove KBM so padle na 3,01 evra. Indeks SBI TOP je ostal pri 568 točkah, kar je tik nad zgodovinskim dnom.V standardni kotaciji so delnice Pivovarne Laško po začetnem padcu na 8,51 evra okrevale in dosegle 10 evrov, kar pomeni 6,37-odstotno rast. Naslednji mesec bo sicer za pivovarno ključno, saj bo moralo za preživetje reprogramirati kredite, potem ko je prodaja Mercatorjevega večinskega deleža Agrokorju padla v vodo.