Foto:
Foto:
Inflacija v državah EU-ja.
Slovenija lovi evrokriterije.

Inflacija se je na letni ravni znižala na 2,2 odstotka, povprečna letna inflacija pa na 3,4 odstotka.

Januarska deflacija je predvsem posledica nižjih cen oblačil in obutve, saj so januarja po trgovinah potekale zimske razprodaje, svoj delež pa so prispevali tudi cenejši naftni derivati in avtomobili.

Višje cene alkohola in tobaka ter spet tudi storitev
Najbolj so se zvišale cene alkoholnih pijač in tobaka, in sicer za 1,5 odstotka, ter hrane in brezalkoholnih pijač. Te so se zvišale za 0,9 odstotka. Nadaljevala pa se je tudi rast cen storitev, ki so v povprečju dražje za 0,4 odstotka.

Rast cen se še naprej znižuje
Na letni ravni se rast cen še naprej znižuje. V skupinah obleka in obutev ter hrana in brezalkoholne pijače so se cene znižale, in sicer v prvi za 2,3 odstotka, v drugi pa za 2,2 odstotka. Cene so se najbolj povišale pri stanovanjih (9,3 %), gostinskih in nastanitvenih storitvah (5 %), izobraževanju (3,8 %) ter rekreaciji in kulturi (3,6 %).

Vse bližje maastrichtskemu kriteriju
Z nižanjem inflacije pa je Slovenija vse bližje izpolnitvi maastrichtskega inflacijskega kriterija. Takšnega mnenja je tudi ekonomist Jože P. Damijan, ki pravi, da bomo kriterij izpolnili, če bo to gibanje ugodno in če nam bo uspelo zajeziti regulirane cene v komunali in podobno.

Najbolj kritično še vedno ostaja gibanje cen nafte. Zaradi tega bo morala vlada po mnenju Damijana voditi aktivno politiko na tem področju.