Bodo položnice spet višje? Foto: MMC RTV SLO
Bodo položnice spet višje? Foto: MMC RTV SLO
Se bo elektrika vnovič podražila?

Agencija za energijo je vladi namreč predlagala dvig omrežnine za gospodinjstva, medtem pa distributerji kljub padcu cen elektrike še ne načrtujejo pocenitev. Kot je za TV Slovenija poročal Florjan Zupan, to pomeni, da bi se povprečnemu odjemalcu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, znesek na računu s prvim januarjem povišal skoraj za evro. To velja v primeru, da cena elektrike ostane nespremenjena, na kar v agenciji nimajo vpliva, in da vlada ne bo spreminjala višine drugih prispevkov.

Irena Praček, direktorica Agencije za energijo, je v zvezi s tem dejala, da se bodo cene delno zvišale tudi ponekod v industriji, kjer zaznavajo padec porabe. V malih in srednjih podjetjih pa naj bi se cena celo znižala za okoli dva odstotka.

Praček: Omrežje ni vzdrževano
Omrežnina za gospodinjstva naj bi se postopno zviševala tudi v letih 2011 in 2012. Kot priznava Irena Praček, je med gospodarsko krizo, ko tovarne zapirajo vrata in se poraba zmanjšuje, nemoralno prevaliti podražitev na ramena ljudi, a vendar opozarja, da omrežje že nekaj let ni bilo vzdrževano, zaradi česar lahko pride celo do električnega mrka.

Distributerji so elektriko podražili že v začetku marca, vmes se je cena za nekaj časa znova znižala, napovedanega zvišanja omrežnine pa ne želijo komentirati. Zadnjo besedo v zvezi s tem bo sicer imela vlada, ki je letos že dvignila prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov. Kmalu naj bi sledilo še zvišanje prispevka za subvencioniranje vlaganj v obnovljive vire.

Se bo elektrika vnovič podražila?