Po napovedih naj bi se japonsko gospodarstvo med julijem in septembrom skrčilo za od 0,1 do 0,2 odstotka. Foto: EPA
Po napovedih naj bi se japonsko gospodarstvo med julijem in septembrom skrčilo za od 0,1 do 0,2 odstotka. Foto: EPA
Taro Aso
Japonci so prepričani, da je za hujšo gospodarsko krizo odgovoren njihov premier. Foto: EPA

Drugo največje gospodarstvo na svetu se je v letošnjem tretjem četrtletju skrčilo za 0,5 odstotka, na letni ravni pa to pomeni kar 1,8 odstotka negativne rasti bruto domačega proizvoda (BDP), precej bolj, kot so kazale tudi najbolj pesimistične napovedi. Upadanje japonskega gospodarstva je tako tudi trikrat hitrejše, kot je padec v ameriški ekonomiji.

Japonska podjetja so zaradi krize prisiljena zapirati tovarne in odpuščati delavce, premier Taro Aso pa je napovedal povečanje javne porabe, s čimer bi vlada ublažila posledice, ki jih prinaša negativna gospodarska rast.

Čaosopis Jomuri je napovedal, da naj bi vlada javno porabo v naslednjih treh letih povečala za od 161 do 216 milijard dolarjev, kar znaša približno 3,6 odstotka BDP-ja.

Predvsem je vznemirljivo zelo hitro poglabljanje že tako slabega stanja. Bankrotirala so številna majhna podjetja, pri velikih podjetjih, kot sta tudi Sony in Toyota, pa so dobički zaradi velikega upada prodaje tako rekoč zdesetkani.

Japonci krivijo premierja
Veliko Japoncev verjame, da je stanje slabše prav zaradi premierja Asa, javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da naj bi ga podpirala le še dvajsetina prebivalcev. Sicer pa je premier poleg že omenjenega ukrepa obljubil tudi pomoč družinam in majhnim podjetjem, a tudi ti načrti so v očeh javnosti in opozicije naleteli na veliko skepticizma.

V recesiji so tudi evroobmočje in ZDA, rast pa se prav tako močno upočasnjuje na Kitajskem, zaradi česar so močno prizadeti največji japonski izvozniki.

M. R.