Z izjemo Save in Pivovarne Laško so se vse delnice na Ljubljanski borzi spet (krepko) pocenile. Foto: MMC RTV SLO
Z izjemo Save in Pivovarne Laško so se vse delnice na Ljubljanski borzi spet (krepko) pocenile. Foto: MMC RTV SLO
Borza Nasdaq
Tehnološki Nasdaq je prejšnji teden skupno utrpel skoraj osemodstotno izgubo. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski borzni indeks je ponedeljkovo trgovanje sklenil z 2,8-odstotno izgubo in padel najniže po aprilu 2006. Čeprav so vrednotenja ugodna kot še nikoli, so zaradi kritičnih razmer in skrajno črnogledih napovedi kupci preveč preplašeni za konkretnejšo akcijo. Vrh držav G-20 ta konec tedna v Washingtonu pričakovano ni postregel s pametnimi rešitvami kaj storiti, da se prepreči huda recesija. Največje centralne banke sicer agresivno znižujejo obrestne mere, kar pa le za kakšen dan ali dva z borznih trgov odžene pesimizem.

NKBM: Lani evforija, zdaj pa polom
Nekateri papirji izgubljajo tla pod nogami. Enotna tečaja Zavarovalnice Triglav (cena je zdrsnila vse do 22 evrov) in Istrabenza (meja 40 je takoj padla) sta nižja za skoraj osem odstotkov, z Novo KBM so na koncu trgovali le pri 12,46 evra oziroma devet odstotkov "pod gladino". Tisti, ki ste pred točno enim letom v javni prodaji kupovali delnice mariborske banke pri 27 evrih in jih še vedno držite, gotovo obžalujete svojo investicijo. Krkine delnice ostajajo daleč najprometnejše. Ob 1,1 milijona evrih prometa so se pocenile za 3,6 odstotka in ob koncu padle pod 61 evrov.

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA -3,61 % 62,13 EUR
SAVA 0,69 % 275,39
LUKA -5,53 % 28,19
PIV. LAŠKO 2,66 % 49,86
PETROL -3,62 % 312,80
ISTRABENZ -7,89 % 38,65
TELEKOM -2,64 % 168,82
ZAV. TRIGLAV -7,35 % 22,32

Na Japonskem po sedmih letih spet recesija
Tako kot pri nas je tudi na največjih delniških trgih sveta v ospredju strah, če bo zdajšnja kriza trajala dlje časa in se morda razvila v depresijo. Japonska se je pridružila Evropi v recesiji (BDP je drugo četrtletje zapored padel), vseeno pa je indeks Nikkei v ponedeljek pridobil skoraj odstotek (8.522 točk). Posredniki pozitiven "izplen" pripisujejo dejavnostim pokojninskih skladov, ki so kupovali delnice. Vodilne evropske borze je negativno presenetila novica iz Volkswagna, da je oktobrska prodaja padla za 5,1 odstotka. Indeks FTSEurofirst 300 je bil sredi dneva za dva odstotka v minusu.

Dow Jones letos izgubil 36 odstotkov
Tudi v ZDA pričakujejo negativen ponedeljek, saj vlagatelji ne morejo prezreti, da se kriza hitro širi v vsa svetovna gospodarstva. Delniški indeks Dow Jones je v petek po zelo preznem dnevu na koncu pokazal 8.497 točk, kar je 3,8 odstotka manj kot na začetku dneva in pet odstotkov manj kot na začetku tedna. V prvi polovici novembra je Dow Jones izgubil že skoraj devet odstotkov, letos že 36. Tehnološki Nasdaq je na tedenski ravni utrpel skoraj osemodstotno izgubo. Cena ameriške lahke nafte je bila danes ob 14. uri dobrih 56 dolarjev za 159-litrski sod, vrednost evra pa je bila 1,266 dolarja.