Od junija lani so se cene povišale za slaba dva odstotka. Foto: RTV SLO
Od junija lani so se cene povišale za slaba dva odstotka. Foto: RTV SLO
Evropska centralna banka je prag postavila pri 2 odstotkih. Foto: European Community

Mesečna inflacija pomeni, da so bile cene življenjskih potrebščin junija 0,1 odstotka višje kot maja. Najbolj so se zvišale cene v skupinah rekreacija in kultura, stanovanja, prevoz, dražje pa so bile tudi gostinske in nastanitvene storitve.

Sezonsko se pred poletjem zvišajo cene počitniških aranžmajev, znižajo pa cene sadja in zelenjave. V prvi polovici leta so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 1,5 odstotka.

Povprečno letna inflacija je merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju. Junija je inflacija v Sloveniji za 0,9 odstotka presegla maastrichtski inflacijski kriterij, ki eden izmed kriterijev za uvedbo evra.

V evroobmočju 2,1-odstotna inflacija
Povprečna letna inflacija v evroobmočju je bila junija 2,1-odstotna, kar je za 0,2 odstotka več kot maja. Maja je bila inflacija v 12 članicah evropske gospodarske in denarne unije (EMU) 1,9-odstotna, analitiki pa so pričakovali, da se bo junija povzpela le za desetinko odstotka.

Evropska centralna banka je sicer prag, ki še omogoča stabilnost cen, določila pri dveh odstotkih. Gre za začasne podatke, dokončne podatke za inflacijo v evroobmočju in EU-ju bo Eurostat objavil 18. julija.