Vodstvi Kada in Soda naj bi Mercatorjeve delnice prodala pod tržno ceno. Foto: RTV SLO
Vodstvi Kada in Soda naj bi Mercatorjeve delnice prodala pod tržno ceno. Foto: RTV SLO
Nova lastnika Mercatorjevih delnic sta Istrabenz in Pivovarna Laško. Foto: RTV SLO

Kot so pojasnili v obeh družbah, država že sedaj ni imela odločilnega vpliva v Mercatorju, zato se jim zdi odločitev o prodaji delnic slovenskim investitorjem smiselna.

Sod in Kad s tem sledita tudi strategijam razvoja svojih portfeljev, Mercatorju pa omogočata nadaljnji razvoj v skladu z zastavljeno strategijo. Kad in Sod verjameta v razvojne načrte uprave, zato še naprej podpirata dokapitalizacijo Mercatorja, so sporočili iz obeh družb.

Sporna predvsem cena
Sod in Kad sta svoj skoraj 30-odstotni delež prodala Istrabenzu in Pivovarni Laško, ki sta za delnico odštela 38.000 tolarjev. To je po mnenju nekaterih premalo, saj bi država morala iztržiti 58.000 tolarjev.

V Pivovarni Laško trdijo, da je ceno 38.000 tolarjev predlagala uprava Mercatorja. To se jim zdi primerna cena, saj niso kupili kontrolnega deleža, temveč le 13 odstotkov delnic, kar pa je manj, kot jih imajo v nekaterih drugih podjetjih.

Želja po podrejanju?
V opozicijskih LDS-u in SD-ju so nad ravnanjem Kada in Soda zaskrbljeni. Po mnenju Milana M. Cvikla (LDS) je zadaj želja vlade po absolutnem obvladovanju gospodarstva, medijev in političnem podrejanju javnih uslužbencev. To je je povsem skladno s filozofijo delovanja novega vladarja, dodaja.

Kad je Istrabenzu prodal svoj 16,33-odstotni delež, Sod pa Pivovarni Laško 13,74-odstotni.
Poziv k odstavitvi vodstva
Dušan Kumer (SD) pravi, da lahko pri opisu dogodkov uporablja le izrazoslovje koalicije oz. nekdanje opozicije, saj da gre za klientalizem in korupcijo, ki sta največkrat spremljevalca kupčij, sklenjenih na tak način. SD poziva vlado, naj nemudoma ukrepa zoper Matjaža Toplaka in Marka Pogačnika ter ju brezpogojno odstavi s položajev predsednikov uprav Kada oz. Soda.