Nakupovanje v trgovinah omejimo, saj bomo tako imeli boljši pregled nad tistim, kar zares potrebujemo. Foto: MMC RTV SLO
Nakupovanje v trgovinah omejimo, saj bomo tako imeli boljši pregled nad tistim, kar zares potrebujemo. Foto: MMC RTV SLO
Ne pijmo ustekleničene vode, raje si jo za pitje pripravimo s pomočjo vodnega filtra. Foto: EPA
Pralni stroj
Pralni in pomivalni stroj uporabljajmo v času nižje tarife elekrične energije, namesto na 40 stopinj Celzija, izberimo pranje na 30 stopinj Celzija. Foto: European Community

Ekonomsko gledano ne ali pa le v primeru razmeroma velike porabe, torej v primeru večjih gospodinjstev. Če čas ni tako omejujoča dobrina in nam peka kruha predstavlja tudi užitek, je odgovor lahko tudi pritrdilen.

Stane Kavčič na vprašanje, ali se splača doma peči kruh

Nižja tarifa za električno energijo velja od 22.00 do 6.00 med delavniki ter ves dan ob sobotah, nedeljah in dela prostih dnevih.

Za hrano gospodinjstva porabijo velik del svojih dohodkov, zato agrarni ekonomist Stane Kavčič z biotehniške fakultete svetuje, da prilagodimo potrošne navade, npr. z omejitvijo števila tedenskih nakupov, saj imamo v tem primeru bolj premišljen seznam, kaj dejansko potrebujemo, kaj pa so priboljški, ki jih kupujemo z očmi in ne zaradi dejanske potrebe. Poleg tega lahko tako precej oklestimo nenačrtovane izdatke, zlasti če se ne znamo upreti prošnjam in zahtevam otrok, ki gredo z nami v nakup. Privarčujemo lahko tudi z izkoriščanjem popustov, npr. z nakupi ob določenih dnevih, ko trgovci ponujajo posebne popuste; in z nakupom artiklov, ki predstavljajo pomemben delež v košarici izdatkov za hrano; v diskontnih trgovinah (včasih tudi v trgovini proizvajalca živila, če lokacija ni preveč oddaljena, kar je smiselno pri nakupu v večjih količinah).

Vabimo vas, da z uporabniki MMC-jevega portala delite svoje varčevalne nasvete v komentarjih pod novico ali na Mojem spletu.

Tisti, ki živijo na meji revščine, najtežje oklestijo svoje izdatke


Kavčič poudarja, da se kakšen evro lahko prihrani tudi z odpovedjo tistim artiklom, ki so zelo dragi, a imajo cenejše nadomestke (če seveda niso bistveno manj kvalitetni), ali pa smo se jim z nekaj samodiscipline oziroma samoodpovedovanja pripravljeni odpovedati; z nakupom v količinah, ki jih dejansko potrebujemo, da ne zavržemo hrane s pretečenim rokom uporabe ali hrane, pokvarjene zaradi neustreznega skladiščenja. Vendar pa se ob tem zaveda, da izdatke za prehrambene izdelke gotovo najtežje dodatno oklestijo tisti, ki živijo na meji revščine in so svoje potrošne navade že racionalizirali do skrajnosti, večina pa ima gotovo še veliko možnosti.

Domača pridelava zelenjave ni ekonomsko upravičena, a ima druge pozitivne učinke
Domača pridelava zelenjave za lastne potrebe se Kavčiču ne zdi ekonomsko upravičena, a ima pridelava lastne zelenjave lahko tudi precej pozitivnih stranskih učinkov, kot so zadovoljstvo, gibanje, 'ekološki' pridih take zelenjave, ki lahko premagajo negativne odgovore. "Če tehtamo zgolj vrednost pridelane zelenjave s stroški, ki jih imamo s tako pridelavo (spet so najpomembnejši stroški porabljenega časa, ki bi ga lahko sicer namenili za kakšno bolj donosno aktivnost; če te nimamo in porabe časa ne vkalkuliramo ter nam lastna zelenjava predstavlja nekakšno samopotrjevanje in prisilo, da se spravimo v gibanje (npr. namesto gledanja TV), je gledano s širšega družbenega vidika tudi takšna aktivnost lahko ekonomsko upravičena. Odgovor ni enoznačen in je odvisen od vidika, s katerim presojamo. Ozko ekonomsko gledano (prihodki - zasebni stroški) pa se pridelava zelenjave zgolj za samooskrbo gotovo ne splača."

Precej lahko privarčujemo tudi ob zmerni uporabi vode. Nasveti so naslednji:
- skrajšajmo čas prhanja;
- med ščetkanjem zob, miljenjem, šamponiranjem in britjem vedno zaprimo vodo;
- preprečimo kapljanje vode ali puščanje straniščnega kotlička;
- namesto vode iz plastenk pijmo vodo, ki jo prečisti filter v vodnem vrču;
- če stanujemo v hiši, shranimo deževnico in z njo ob sušnih dnevih zalivajmo rože;
- če kupujemo straniščni kotliček, se odločimo za takšnega z dvostopenjskim izplakovalnikom.

Gospodinjstva lahko veliko privarčujejo tudi na račun nižje porabe električne energije, saj elektropodjetja višjo ceno za električno energijo zaračunavajo večjim porabnikom. V okviru projekta energija.si Holding slovenskih elektrarn priporoča:
- elektronske naprave (predvajalnik, televizor, radio) popolnoma izklopimo in ne puščajmo v stanju pripravljenosti (stand-by funkcija);
- računalnik, kadar ga ne potrebujemo, izklopimo, med uporabo pa nastavimo monitor tako, da se po petih minutah neuporabe prestavi v stanje pripravljenosti (ohranjevalnik zaslona namreč ne privarčuje energije, sicer pa si televizije po potratnosti od najnižje do najvišje sledijo v naslednjem vrstnem redu: katodne televizije, LCD televizije, plazemske televizije);
- navadne žarnice zamenjajmo z varčnimi;
- luči ugašajmo tam, kjer jih ne potrebujemo;
- perilo ob lepem vremenu sušimo zunaj, in ne v sušilnem stroju;
- pralni in pomivalni stroj uporabljajmo v času nižje tarife elekrične energije;
- namesto na 40 stopinj Celzija, izberimo pranje na 30 stopinj Celzija;
- ko kuhamo, naj bo posoda pokrita s pokrovko;
- toplo vodo ogrevajmo v času nižje tarife.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Ekonomsko gledano ne ali pa le v primeru razmeroma velike porabe, torej v primeru večjih gospodinjstev. Če čas ni tako omejujoča dobrina in nam peka kruha predstavlja tudi užitek, je odgovor lahko tudi pritrdilen.

Stane Kavčič na vprašanje, ali se splača doma peči kruh

Nižja tarifa za električno energijo velja od 22.00 do 6.00 med delavniki ter ves dan ob sobotah, nedeljah in dela prostih dnevih.