Foto: Reuters
Foto: Reuters

341 milijonov ljudi v 20 od skupno 27 držav Evropske unije z evri plačuje že 25 let, Evropska centralna banka zdaj pospešeno pripravlja še digitalno različico. Viceguverner banke Slovenije Marko Pahor pojasnjuje, da se raziskovalna faza končuje oktobra, sledila ji bo pripravljalna, vmes bodo zeleno luč skupni digitalni valuti morale prižgati še vse države članice evroobmočja

"Pričakuje se, da se bo to sprejelo v pripravljalni fazi. Potem sledi razvoj vseh potrebnih sistemov, najprej bolj omejenega, potem pa čedalje širšega testiranja," pojasnjuje Pahor.

Odločitev je logična, dodaja viceguverner. Pred sedmimi leti je bilo z gotovino opravljenih skoraj 80 odstotkov vseh transakcij v državah evra, lani le še slabih 60 in zato je želja ECB-ja: "Narediti dovolj dober produkt, da bo za prebivalce, trgovce, posrednike res vabljiv in dejansko si evropska centralna banka želi narediti dober produkt."

"Digitalni evro je približno taka sprememba, kot je bilo takrat, ko smo namesto zgolj kovancev dobili tudi papirnat denar," je kompleksno in tehnološko zahteven načrt nazorno pojasnil Pahor.

Evrska gotovina se bo uporabljala tudi po uvedbi digitalnih evrov. "Tako kot bankovci niso povsem izrinili kovancev, tudi digitalna valuta ne bo povsem izrinila gotovine," še pravi Pahor.

Vrednost digitalnega evra bo enaka klasičnemu, s tem da bodo digitalni evri najverjetneje shranjeni v digitalni denarnici na elektronskih napravah. Vsak uporabnik si bo s svojega računa evre prenesel v digitalno denarnico. Koliko jih bo lahko imel, za zdaj še ni jasno. Najverjetneje pa bo veljala nekakšna omejitev.