O imenovanju novega guvernerja so v DZ-ju govorili tudi nekateri politični predstavniki. Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je na vprašanje, ali ima stranka favorita, odgovoril:
O imenovanju novega guvernerja so v DZ-ju govorili tudi nekateri politični predstavniki. Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je na vprašanje, ali ima stranka favorita, odgovoril: "Časa je še dovolj, zdaj sestavljamo vlado." Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da težko reče, kateri izmed prijavljenih kandidatov je najprimernejši. Po njegovih besedah gotovo vsi izpolnjujejo pogoje razpisa, guverner pa naj bi bil človek, ki bi zagotavljal, da se v bančnem sistemu ne bi dogajale take stvari, kot so se v preteklosti. Foto: BoBo

Poziv k oddaji vlog je januarja objavil predsednik države Borut Pahor, saj se bo zdajšnjemu guvernerju Marku Kranjcu 16. julija iztekel šestletni mandat.

Nekdanji član sveta Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je zdaj svetovalec Mednarodnega denarnega sklada guvernerju kosovske centralne banke, je za časnik Finance potrdil, da ga je v soboto za guvernerja predlagal profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Igor Masten in da s kandidaturo soglaša. Meni namreč, da ima potrebno znanje in izkušnje za vodenje Banke Slovenije, nima pa zagotovljene politične podpore ne pri predsedniku države ne v državnem zboru. Že pred šestimi leti je bil Jazbec eden izmed kandidatov, ki pa ga takratni predsednik republike Janez Drnovšek ni predlagal DZ-ju.

Banka Slovenije je medtem po poročanju Financ za guvernerja predlagala zdajšnjega viceguvernerja Janeza Fabijana. Ta je kandidaturo potrdil. Upa, da bo glede sanacije razmer v bančnem sistemu politika prisluhnila stroki. Zavzema se sicer za to, da naj se iz bilanc bank izloči le t. i. mrtve terjatve, kjer ni upanja, da bi se še kdaj vračale.

Kot resnega kandidata sta časnika Finance in Dnevnik nedavno izpostavila profesorja ekonomije, mednarodnega bančništva in mednarodnih ekonomskih odnosov na ljubljanski pravni fakulteti ter dobrega poznavalca bančnega sistema Franja Štiblarja. Ta je sicer znan kot nasprotnik razprodaje slovenskih bank in podpornik oblikovanja vsaj ene močne domače finančne skupine, ki bi bila hrbtenica gospodarstva. Štiblar je tudi edini potrdil, da se je o morebitni kandidaturi za mesto guvernerja že pogovarjal z nekaterimi bančniki in gospodarstveniki.

Kot kandidate se je omenjalo tudi direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja, ki je Banko Slovenije vodil od 1991 do 2001 in se ga skoraj vedno omenja kot kandidata za različne vodstvene funkcije v državi, nekdanjega finančnega ministra in zdajšnjega dekana ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja ter ekonomista Mojmirja Mraka. Njiju se sicer omenja tudi kot kandidata za finančnega ministra v morebitni vladi Alenke Bratušek.

Mesec dni časa za odločitev
Predsednik republike ima 30 dni časa, da parlamentu predlaga kandidata za Kranjčevega naslednika. Poslanci morajo nato o kandidatu na tajnih volitvah odločati v 30 dneh po prejemu predsednikovega predloga. Kandidat za imenovanje potrebuje absolutno večino glasov.

Imenovanje guvernerja Banke Slovenije pred šestimi leti so spremljali številni zapleti. Poslanci takrat niso potrdili dveh Drnovškovih izbir - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.