Po besedah Kranjca je Banka Slovenije ustrezno nadzirala bančni sistem. Foto: BoBo
Po besedah Kranjca je Banka Slovenije ustrezno nadzirala bančni sistem. Foto: BoBo

"Naša velika težava namreč je, da je večina podjetij prezadolženih," je opozoril guverner in kot primere podjetij v zasebni lasti, ki nimajo večjih težav, izpostavil podjetja Akrapovič, Seaway, Pipistrel in Krka. "Na drugi strani pa so nekateri menedžerji večja podjetja potisnili na rob prepada," je izpostavil.

Banke so po njegovih besedah preslišale opozorila in velikokrat padle na izpitu upravljanja s posojilnim tveganjem. "Žal bodo banke imele tudi v letu 2012 agregatno izgubo, pričakujem, da bo izguba precejšnja, saj čiščenje bilanc še traja," je poudaril Kranjec.

Pri slabi banki pa težko presoja, ali je cenejša kot dokapitalizacija posamezne banke in ukvarjanje s slabimi terjatvami. "Osebno se najbolj ogrevam za zasebno rešitev problema upravljanja slabih terjatev. Čeprav sem državni uradnik, me namreč državne rešitve nikoli niso zadovoljile," je orisal.
Neodgovorni lastniki, špekulanti
Težave bi bile rešene, če bi banke dobile odgovorne lastnike, saj se je državno upravljanje bank izkazalo za najslabše, je izpostavil. "Pravih lastnikov v podjetjih sploh še nimamo. Pri nas so menedžerji v bistvu hoteli postati lastniki podjetij s prevzemi in s pomočjo bančnih kreditov, kar je pripeljalo do izčrpavanja podjetij," je pojasnil.

Zato so po njegovih besedah naše banke v težjem položaju, saj imajo opraviti "s špekulanti, ki so hoteli postati lastniki na lahek način". Je pa po njegovem mnenju med dolžniki bank še vsaj 100 podjetij, ki bi se jih splačalo ohraniti pri življenju. Hkrati pa meni, da bo treba del posojil reprogramirati, za del pa bodo potrebna državna poroštva.
Ni bilo neustreznega ukrepanja
S kritikami, da Banka Slovenije ni ukrepala, ko bi morala in kot bi morala, se ni strinjal. "Vendar so imeli njeni ukrepi omejen domet, tako kot pri drugih centralnih bankah v EU-ju. Treba bi bilo tudi vprašati, kaj so naredili nadzorni sveti v bankah, saj so oni v prvi vrsti odgovorni za nadzor nad tveganji," je opozoril.
Banke sicer po novem čaka nov evropski nadzor. Centralna banka bo lahko po novem zakonu ob ugotovitvi, da je posamezna banka v nevarnosti, zahtevala njeno dokapitalizacijo. Če se ta ne bo zgodila, bo lahko imenovala svojega pooblaščenca, ki bo upravljal banko.