Enotni tečaj delnic Zavarovalnice Triglav se je zvišal že 12. zapored in znaša 27,57 evra. Foto: MMC RTV SLO
Enotni tečaj delnic Zavarovalnice Triglav se je zvišal že 12. zapored in znaša 27,57 evra. Foto: MMC RTV SLO
Oracle
Delnice Oracla so se v četrtek pocenile za skoraj tri odstotke, saj prihodek v zadnjem četrtletju ni izpolnil pričakovanj. Podobno velja za podjetje za poštne storitve FedEX. Četrtletni dobiček je padel za 53 odstotkov. Foto: EPA

Kako razložiti ta nenaden preobrat? Morda takole: številni vlagatelji so dolgo "nemo" opazovali delniški vzpon, ki se je začel marca. Najprej verjetno niso verjeli, da bo dolgo trajalo, in so svoj denar raje pustili v banki. Zdaj, pol leta kasneje, ko je newyorški indeks S & P 500 že 58 odstotkov višje, postajajo nervozni, ker niso sodelovali pri bikovskem trendu, zato vsak popravek izkoristijo za nakupe. Rast seveda spodbujajo tudi spodbudni gospodarski podatki. Že spomladi je postalo jasno, da ponovitve velike depresije ne bo, zdaj celo prevladuje prepričanje, da doživljamo okrevanje v obliki črke V.

Indeks SBI20 najvišje po juniju
Tudi Ljubljanska borza se je končno začela prebujati. Slovenski borzni indeks (4.318 točk) se je v petek zvišal sedmič v zadnjih osmih dneh, tokrat za odstotek in pol, kar je najvišji enodnevni skok v zadnjih treh mesecih. Optimizem se krepi, spremlja pa ga vedno večji promet. S kar devetimi delnicami je tokrat promet presegel 100 tisoč evrov, kar je prava redkost. Zavarovalnica Triglav je porasla do 28 evrov, kar pomeni osemodstotni plus. Te delnice z izjemo enega dne ves september pridobivajo in so se v tem obdobju podražile za 30 odstotkov.

Tečaji najprometnejših delnic:

KRKA 0,18% 72,59
SAVA 2,74% 235,43
PETROL 1,39% 324,99
LUKA 0,89% 23,85
MERCATOR 2,07% 179,66
NKBM 1,39% 12,40
GORENJE 3,81% 11,99
TELEKOM -0,78% 157,98

S Petrolom končno "normalen" promet
V prvi kotaciji je najbolj, za 3,8 odstotka, poskočilo Gorenje, kjer je vodstvo podjetja danes zaposlenim izplačalo draginjski dodatek. Posli so se sklepali do 12,15 evra. S Petrolom se zadnje dni promet suče okrog pol milijona evrov, kar je tudi do 20-krat več, kot je znašal v dopustniških dneh. Rast ni uspela le Telekomu in Intereuropi, medtem ko je najprometnejša Krka le malenkost dražja in še naprej ne drži ritma celotnega trga. Na koncu je bila njena cena 72,80 evra.

V četrtek je Wall Street sicer po tridnevnem vzponu naredil manjši korak nazaj, saj so se vlagatelji začeli spraševati, ali ta teden delnice le niso preveč pridobivale, čeprav so bili tudi včeraj objavljeni nekateri spodbudni makroekonomski podatki. V srednjeatlantski regiji je gospodarska aktivnost septembra poskočila bolj od pričakovanj, število gradenj novih hiš pa je doseglo najvišjo raven po novembru. Hkrati se trg dela počasi popravlja. Kakor koli, Dow Jones (9.783 točk) je izgubil nekaj točk, potem ko so se cenile zlasti delnice finančnih in energetskih podjetij.