Toyota je morala v ZDA že oktobra lani odpoklicati 3,8 milijona vozil. Foto: EPA
Toyota je morala v ZDA že oktobra lani odpoklicati 3,8 milijona vozil. Foto: EPA
Stopalka
Delavec Toyote kaže pokvarjeni pedal za plin (desno) in popravljeno stopalko. Foto: EPA

Akio Toyoda je v izjavi, ki jo bo v sredo prejel tudi ameriški kongres, priznal, da je "bila rast podjetja morda prehitra" in da so pri tem "zamešali prednostne naloge" pri izdelavi vozil.

Predsednik prevzel odgovornost
Toyoda, pravnuk ustanovitelja podjetja, je še dodal, da na lastna pleča prevzema odgovornost, da se bo kakovost Toyotinih avtomobilov izboljšala. "Vsa Toyotina vozila nosijo moje ime. Če so poškodovana ta vozila, je tako, kot bi bil poškodovan sam. Prav jaz si bolj kot vsi drugi želim, da bi bili Toyotini avtomobili varni in da bi se naši kupci počutili varni, ko se usedejo za volan toyote."

Toyoda je še dejal, da so dali prednost rasti podjetja, pri tem pa jih je prehitela hitrost, s katero so bili sposobni razvijati in proizvajati avtomobile, hkrati pa tudi izobraževati zaposlene. Globoko se je opravičil za vse nesreče, osebno pa se je opravičil tudi družini Marka Saylorja, člana kalifornijske cestne prometne patrulje, ki je skupaj z ženo, hčerjo in svakom umrl v prometni nesreči, ki jo je povzročila tehnična napaka pri Toyoti.

Napake predvsem pri pedalu za plin
Večina pomanjkljivosti se je sicer nanašala na stopalko za plin, ki se je zataknila ob predpražnik, pri hibridnih modelih pa so bile tudi težave z zavornim sistemom.

Ameriško zvezno tožilstvo v New Yorku je zato sprožilo kazensko preiskavo, za podoben korak pa se je odločila tudi Zvezna komisija za vrednostne papirje in borzo, in sicer zaradi morebitnega zavajanja vlagateljev.

V primerjavi z lanskim letom povečali proizvodnjo
Iz Toyote so sicer sporočili, da so januarja na podlagi povečanega povpraševanja občutno okrepili svojo proizvodnjo. V primerjavi z januarjem leta 2009 so tako proizvedli za 55,8 odstotka več vozil, kar pomeni 643.925 vozil, in to čeprav se je podjetje zaradi odpoklicev znašlo na udaru. Februarja so zato v Toyoti za pet dni zaprli vse tovarne, marca in aprila pa naj bi začasno ustavili proizvodnjo v dveh tovarnah v Veliki Britaniji. Aprila in maja pa naj bi za pet dni ostali doma tudi delavci v francoski tovarni.

Proizvodnjo so januarja povečali tudi drugi japonski proizvajalci avtomobilov, med njimi Honda in Nissan.

Spomnimo, Toyota je v preteklih štirih mesecih zaradi težav s pedalom za plin in zavornim sistemom po vsem svetu odpoklicala 8,5 milijona vozil, zaradi vala pritožb, ki se je zgrnil nad podjetje, pa niso izključeni še dodatni odpoklici. Toyotin ugled je zato močno prizadet.