Vse večja želja je izkoriščati energijo Sonca. Foto: Reuters
Vse večja želja je izkoriščati energijo Sonca. Foto: Reuters

Gre za povečanje zmogljivosti proizvodnje elektrike iz sončne energije za 1000 megavatov do leta 2025.

Na velikanske skupnostne sončne elektrarne se bo lahko priključila tretjina gospodinjstev. To bo zanesljiv, a srednjeročen alternativni vir. Za pripravo načrtov sta zadolžena sistemska operaterja elektroenergetskega sistema ELES in distribucijskega sistema SODO.

Distribucijski operater SODO išče potencialne lokacije. Pa omrežje sploh dopušča takšen priklop? Če vemo, da je vse več vlog prav zato zavrnjenih. Tehniški direktor SODO, Vladimir Mauko je za Prvi pojasnil, da je problematična razpršena proizvodnja. "Za te velike sisteme bo lažje, ker je nizkonapetostno omrežje v tem trenutku najbolj ranljiva točka, ker omrežje ni bilo grajeno za ta namen," je pojasnil.

Potrebne so velike površine

Večje elektrarne se namreč lahko vključijo neposredno v transformatorsko postajo ali na višji napetostni nivo, ker je to omrežje bolj togo. In kje bi ti ogromni paneli lahko bili? Na ta način naj pridobili kar 40 odstotkov energije za gospodinjstva, zasedli pa bodo velike površine. Potencialno bi lahko uporabili strehe. "Večji poslovni objekti, večje javne zgradbe, ki so v bližini omrežja, kjer so možne priključitve," je navedel Mauko.

Prav bi lahko prišla tudi večja degradirana področja, ki niso primerna za namensko rabo, denimo odlagališča, pa tudi večji infrastrukturni objekti ob hidroelektrarnah, viaduktih in predorih. SODO bo izvedel mapiranje in določil lokacije, kamor bodo usmerili investitorje. "Omrežje je tu bolj primerno za priključitev sončnih elektrarn," je še dodal Mauko.

Mapiranje bo končano do jeseni. Toda za elektrarne bodo potrebna gradbena dovoljenja, to pa so za zdaj dolgotrajni birokratski postopki.