Slovenski kmetje so iz prodaje umaknili dve toni in pol kumar. Foto: EPA
Slovenski kmetje so iz prodaje umaknili dve toni in pol kumar. Foto: EPA
Fižolovi kalčki
Na koncu so raziskovalci le našli pravega "krivca" za izburh bakterije E. coli - fižolove kalčke. Foto: EPA

Po izbruhu smrtonosnega seva bakterije E. coli se je predvsem evropska javnost intenzivno ukvarjala z iskanjem "krivca" za razširitev bakterije. Konec maja so mediji objavili prvo poročilo o domnevi, da so za izbruh bakterije E. coli krive okužene kumare, sočasno pa sumili še paradižnik, solato, papriko in bučke.

Posledično se je moral trg Evropske unije za sveže sadje in zelenjavo spopasti s hudo krizo - uničili so na tone zelenjave, zaradi česar je Evropska komisija 14. junija kmetom odobrila nujno pomoč 210 milijonov evrov (če bo končni znesek škode višji, bo komisija naknadno določila koeficient dodeljevanja pomoči).

Največ škode pri kumarah - umaknili dve toni in pol
Kot v predlogu uredbe pravijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sta bili v Sloveniji glede na podatke s terena do zdaj iz prodaje umaknjeni dve toni in pol kumar, umaknili so tudi 1,3 tone bučk, na 31,7 hektara zemlje pa je bilo opuščeno spravilo solate, kar pomeni, da (vsaj do zdaj znana) škoda znaša 270 tisoč evrov, k temu pa je seveda treba prišteti še škodo, ki bo še nastala do 30. junija. Ministrstvo bo zato skupno za škodo, ki so jo utrpeli proizvajalci zelenjave, namenilo pol milijona evrov, ki jih bo v celoti pridobilo iz evropskih sredstev.

Koliko znašajo nadomestila za nezmožnost prodaje, si lahko pogledate v tabeli spodaj. Zneski za ukrep zeleno obiranje in opustitev spravila znašajo največ 90 odstotkov zneska za umik s trga in se določijo v znesku na hektar, piše na spletnih straneh ministrstva za kmetijstvo.

Nadomestila za nezmožnost prodaje znašajo (v evrih na 100 kilogramov):

paradižnik33,2 EUR/100 kg
solata in endivija 38,9 EUR/100 kg
kumare24 EUR/100 kg
paprika44,4 EUR/100 kg

bučke

29,6 EUR/100 kg
vir: MKGZ


Agencijo je o opustitvi spravila oz. umiku s trga treba obvestiti
Do odškodnine so sicer upravičeni le tisti pridelovalci zelenjave oz. kmetje, ki so pridelavo pridelka prijavili na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja - pa naj bo to pridelava vrtnin v zaprtem prostoru, na prostem ali na zemljišču za mešano rabo - in ki imajo sklenjeno pogodbo z zadrugami ali trgovinami za prodajo pridelka. Vsi, ki želijo uveljavljati pomoč, morajo agencijo predhodno obvestiti o načrtovanem umiku s trga, zelenem obiranju ali opustitvi spravila oz. naknadno sporočiti, da so opustili spravilo solate.

Ker je rok za oddajo zahtevkov za povrnitev škode zelo kratek (do sredine julija), je Služba vlade za zakonodajo že pozvala vlado, naj uredbo sprejme čim prej (če je le mogoče že na dopisni seji), saj bodo sicer postavljeni roki zelo kratki oz. bodo že pretekli.

Največ škode v Španiji - 200 milijonov
Po Evropi so največ škode utrpeli kmetje v Španiji (ker so prvotno kot krivce sumili kumare iz te države), kjer ocenjujejo, da imajo njihovi kmetje okoli 200 milijonov evrov izgube, na Nizozemskem naj bi izguba znašala okoli 80 milijonov evrov, v Nemčiji 20 milijonov, v Belgiji štiri milijone, na Portugalskem pa tri milijone.