Smrtonosni sev bakterije je do zdaj zahteval 30 življenj. Foto: Reuters
Smrtonosni sev bakterije je do zdaj zahteval 30 življenj. Foto: Reuters

Imam zaupanje do hrane, ki jo kupujem v Sloveniji, kriza, ki je locirana na severno Nemčijo, pa je lahko razrešena, ko se pove, da je vir za okužbe določen. Če ne bo natančno določen, potem bo določena mera nezaupanja potrošnika ostala in potem bomo imeli kot proizvajalci hrane težave.

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan o izbruhu bakterije E. coli
Kalčki
Potem ko so bile kumare oprane krivde za izbruh okužb zaradi bakterije, so prvi osumljenci postali kalčki. Foto: EPA
Kako okrepiti zaupanje potrošnikov v zelenjavo?

"Krivi so fižolovi kalčki," je sporočil vodja nemškega centra za nadzor nad boleznimi Reinhard Burger in pojasnil, da so ljudje, ki so zaužili kalčke, devetkrat bolj izpostavljeni krvavi driski kot tisti, ki niso jedli kalčkov.

Dodal je, da laboratorijski testi na kalčkih s kmetije na Spodnjem Saškem niso potrdili seva bakterije E. coli, ki je vzrok za izbruh okužb v Nemčiji. A preiskava vzorca izbruha je priskrbela zadostne dokaze za sklep, da so krivec prav kalčki, je poudaril Burger, ki se je skliceval na študijo, ki je zajela več kot sto ljudi, ki so zboleli po obedovanju v restavracijah.

Burger je ob tem opozoril, da po njegovem mnenju val okužb z bakterijo že usiha, ni pa ga še konec. Najverjetneje je tudi, da so bila sporna živila v stiku z bakterijo le v določenem časovnem obdobju.

Zbolelo več kot 3.000 ljudi
Zaradi bakterije je do zdaj umrlo 30 ljudi, od tega razen enega človeka, vsi v Nemčiji. Zbolelo jih je več kot 3.000. V sredo so iz Nemčije prišle spodbudne novice, saj so sporočili, da število obolelih upada.

Nemške zdravstvene oblasti so medtem umaknile opozorilo pred uživanjem surovih paradižnikov, kumar in solate, opozorilo pred uživanjem kalčkov pa ostaja v veljavi. Ljudje ne bi smeli uživati predvsem surovih kalčkov, je poudaril predsednik inštituta Andreas Hensel.

Velika škoda za (španske) kmete
Nemčija je bila deležna številnih kritik, ker je za izvor nevarne bakterije sprva okrivila španske kumare in nato kalčke, čeprav za to niso imeli znanstvenega dokaza.

Zaradi neupravičenih obtožb na račun španske zelenjave so oblasti v Madridu izrazile ogorčenje in napovedale, da bodo zahtevale povrnitev škode. Škode niso imeli samo španski kmetje, ampak kmetje po vsej Evropi, zato je Evropska komisija predlagala odškodnino za 150 milijonov evrov.

A evropski kmetijski ministri s ponudbo nisi bili zadovoljni, saj naj bi na teden izgubili več kot 400 milijonov evrov, zato so iz Bruslja že nakazali, da bodo razmislili o višji odškodnini.

Imam zaupanje do hrane, ki jo kupujem v Sloveniji, kriza, ki je locirana na severno Nemčijo, pa je lahko razrešena, ko se pove, da je vir za okužbe določen. Če ne bo natančno določen, potem bo določena mera nezaupanja potrošnika ostala in potem bomo imeli kot proizvajalci hrane težave.

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan o izbruhu bakterije E. coli
Kako okrepiti zaupanje potrošnikov v zelenjavo?