"Smo tarča različnih lobijev, političnih strank in interesnih skupin," pravi Komarjeva. Foto: MMC RTV SLO
Drago Isajlovič
Med lobisti, ki naj bi se sestajali s člani AUNK-ja, se omenja Drago Isajlovič, nekdanji Križaničev svetovalec, ki je moral oditi iz njegovega kabineta zaradi ostrih kritik opozicije. Isajlovič je bil namreč med tistimi, ki so leta 1988 aretirali Janeza Janšo. Sam pravi, da se je z nekaterimi člani res dobil, a da ni želel vplivati na njihove odločitve. Foto: MMC RTV SLO
Pahor AUKN prijavil protikorupcijski komisiji

Premier Borut Pahor, ki je še do pred kratkim stal za odločitvami Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, spore z deli vlade pa označeval za otroške bolezni, ki pridejo z ustanovitvijo nove agencije, je zdaj AUKN prijavil komisiji za preprečevanje korupcije. Pravi namreč, da je dobil dokumente, ki naj bi dokazovali stike članov komisije z znanimi lobisti.

"V dokumentih, ki sem jih dobil, so navedeni viri in se da nekatere stvari preveriti, zato sem se odločil, da svoje mnenje o domnevnem vplivanju na delovanje AUKN-ja da protikorupcijska komisija," je dejal. O tem, ali agencija še uživa njegovo zaupanje, pa se ni želel izreči niti minister za finance Franc Križanič.

O tem, za kakšna vplivanja naj bi šlo in kako to vpliva na delo agencije, se je s predsednico AUKN-ja Dagmar Komar v Odmevih pogovarjal Igor E. Bergant.

Zadnji izjavi premierja in ministra zagotovo nista bila izraza trdnega zaupanja vodstvu vaše agencije? Kakšen je vaš komentar?
S trenutkom, ko sem se prijavila na delovno mesto, sem se zavedala odgovornosti. Na začetku dela smo povabili gospoda Klemenčiča, ki nam je podrobno predstavil delo komisije in pristojnosti. Te zadeve smo vzeli zelo resno in tudi vse zaposlene seznanili z obveznostmi. Smo tarča različnih lobijev, političnih strank in interesnih skupin. Če bo komisija kar koli ugotovila, je moja dolžnost, da ustrezno ukrepam.

Stiki z lobisti niso prepovedani, prepovedano pa je vplivanje lobistov na konkretne odločitve agencije.
Stiki z lobisti so dovoljeni, jih je pa treba prijaviti komisiji. Gre za odgovornost vsakega posameznega zaposlenega in člana uprave. Z vsakim takim stikom bi morala biti seznanjena tudi jaz kot predsednica komisije.

Ste bili seznanjeni?
Take prijave do zdaj nisem dobila.

Katerim lobijem, komu ste stopili na žulj, kot pravite?
Agencija je bila ustanovljena prav z namenom, da se politika izloči iz dela gospodarstva, zato verjamem, da smo marsikomu - ne samo politiki, ampak tudi določenim interesnim skupinam - stopili na žulj. Naš moto je delati strokovno, gospodarno in neodvisno. Najprej smo šli v pregled stanja v nadzornih svetih in ugotovili, da so določeni ljudje povezani poslovno, osebno ali interesno z družbo, ki jo nadzirajo.

Poslanci SD-ja naj bi razmišljali o zbiranju podpisov za vašo razrešitev, ker ste predlagali razrešitev dveh nadzornikov NKBM-ja Alenke Bratušek in Danila Topleka.
Delujemo povsem skladno z internimi akti, ki smo jih sprejeli. Imamo dvostopenjsko odločanje: uprava predlaga, svet agencije se mora strinjati. Ob tem imamo tudi akreditacijsko komisijo, ki preveri strokovnost, neodvisnost in druge kvalitete ljudi, ki jih predlagamo v nadzorne svete. Za omenjeni osebi smo ocenili, da nista primerni. Ena oseba je v povezavi z ministrstvom, kjer dela, in po smernicah OECD-ja naj taki ljudje ne bi bili v nadzornih svetih. Za drugo osebo pa smo ocenili, da obstaja konflikt interesov in zato ni ustrezna za nadzor državnega podjetja.

Omenjate pritisk interesnih skupin, političnih strank, po drugi strani pa je bilo veliko strokovnih pripomb na pripravo strategije za upravljanje kapitalskih naložb. Ali ves ta vihar okoli agencije konkretno vpliva na vaša pogajanja s KBC-jem o dokapitalizaciji NLB-ja?
Agencija je pravočasno opravila svoje delo in pripravila strategijo na podlagi sektorskih politik, ki jih je dobila. Dokument vsebuje tiste elemente, ki jih določa zakon o upravljanju kapitalskih naložb. Vse to, kar se zdaj dogaja in nadgrajuje, je dodatno delo in imam pomisleke, ali je agencija sploh pristojna za to. Vse to pa nikakor ne vpliva na nobena pogajanja. Mi delujemo strokovno, aktivno se vključujemo v te zadeve.

Kako daleč so pogajanja?
Pogajanja so v teku. To je zahteven postopek, potrebne so različne aktivnosti, vključiti je treba strokovnjake. A verjamem, da bomo uspešno izvedli celoten postopek.

Pahor AUKN prijavil protikorupcijski komisiji