Po sredini seji vlade, na kateri so sprejeli novelo zakona o prevzemih, so vladni predstavniki poudarili, da zakon seveda ne more veljati za nazaj. Foto: RTV SLO
Po sredini seji vlade, na kateri so sprejeli novelo zakona o prevzemih, so vladni predstavniki poudarili, da zakon seveda ne more veljati za nazaj. Foto: RTV SLO
Vojna proti tajkunom

Kordež je poudaril, da je načrtovani prevzem popolnoma skladen z zakonodajo in standardi, ki veljajo po svetu. Opozoril je tudi, da je Slovenija v nevarnosti, da njena podjetja pokupijo privilegirani tujci.

Kot je znano, je vlada v sredo sprejela novelo zakona o prevzemih, ki v postopku prevzema prepoveduje zastaviti vrednostne papirje ciljne družbe za pridobitev bančne garancije. Na ta način naj bi preprečili slabšanje konkurenčnosti ciljnih družb.

Ponudba se izteče v soboto
Prevzemna ponudba za Merkur se sicer nanaša na 282.152 Merkurjevih delnic, medtem ko imajo prevzemniki 1,030.433 delnic oziroma 78,5-odstotni delež že v svojih rokah. Prevzemno ponudbo je 2. novembra objavil konzorcij petih lastnikov Merkurja - družbe Merfin, Banke Koper, Save, Interfin naložb in Euro Veneta iz Zagreba. Za delnico je ponudil 405 evrov. Ponudba se izteče v soboto ob 12. uri.

Opozicija: Novela je prišla prepozno
Predstavniki opozicije pa opozarjajo, da je novi zakon prišel prepozno in obenem kot posledica premierjeve napovedi vojne tajkunom. Matej Lahovnik, Zares, je tako komentiral, da smo novelo dobili šele, ko se je večina prevzemov že zgodila, poleg tega pa so v njej luknje, saj dopušča zastavo, denimo, nepremičnin ciljne družbe.

Jože Tanko komentiral "vojno proti tajkunom"
V koaliciji vladne spremembe zakona podpirajo, o tako imenovani vojni proti tajknuom, ki jo je sprožil premier, pa je spregovoril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Ta meni, da je Janšev napad usmerjen predvsem na tiste direktorje, ki so člani Foruma 21. Pri pivovarskem imperiju Boška Šrota pa ima Tanko za problematično dejstvo, da velik del Pivovarne Laško obvladuje majhna družba Kolonel.

Vojna proti tajkunom